Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Oslavy konce roku budou kvůli covidu skromnější, bujaré veselí v mezích

Oslavy konce roku budou kvůli covidu skromnější, bujaré veselí v mezích
V Sydney sice ohňostroj bude, ale kratší a bez diváků | zdroj: Profimedia

Světové metropole letos omezily kvůli epidemii koronaviru svůj silvestrovský program a vyzvaly obyvatele, aby strávili konec roku doma. Podobně jako v České republice bude v mnohých evropských státech na silvestra platit zákaz nočního vycházení. Tradiční ohňostroje či odpočítávání, jež lákají do ulic stovky tisíc lidí, letos v mnohých městech nahradí představení v televizi a na internetu.

Pouliční zábava bude omezená ve vícero evropských zemích. Ve Francii a v Itálii bude během silvestrovské noci platit zákaz nočního vycházení a zavřené zůstanou restaurace, bary i noční podniky. Vlády obou zemí uvedly, že nasadí desítky tisíc policistů, kteří budou dohlížet na dodržování protiepidemických opatření.

Tradiční novoroční ohňostroj se rozhodla zrušit londýnská radnice. Londýn se nachází v nejvyšším stupni britského protiepidemického systému, a lidé by se tedy neměli setkávat s osobami, které nepatří do jejich domácnosti. Omezené jsou také důvody, kdy mohou opustit svůj domov. Během silvestrovské noci nebude v Londýně jezdit metro, což je pro britskou metropoli zcela nezvyklé. Starosta Sadiq Khan vyzval obyvatele hlavního města, aby místo oslav v ulicích sledovali silvestrovské pořady BBC.

Bez publika se uskuteční také silvestrovský program u Braniborské brány v Berlíně. Ten bude přenášet televize. Německé úřady před silvestrem zakázaly prodej pyrotechniky. Chtějí tím zabránit obvyklému růstu počtu lidí, kteří potřebují při novoroční noci ošetřit v nemocnici. Stanice Deutsche Welle má ale pochyby, zda zákaz dosáhne požadovaného efektu. Podle ní mají Němci zásoby pyrotechniky, kterou si navíc mohou koupit v sousedních zemích včetně Česka.

Obvyklý silvestrovský program zrušil také New York. Odpočítávání konce roku na Times Square nahradí představení, které bude přenášeno televizí a po internetu. Organizátoři akce na Times Square však vytvořili virtuální party - na odpočítání budou moci obyvatelé metropole poslat místo sebe svou virtuální postavu.

V Las Vegas sice zrušili městský ohňostroj, kluby, restaurace a bary však zůstanou otevřené, byť s omezenou kapacitou. Pouliční oslavy, kterých se v běžných letech účastní až 300 000 lidí, budou také omezené.

Méně bouřlivé budou zřejmě letošní oslavy v brazilském Riu de Janeiro. Tamní radnice vydala zákaz vstupu na pláž Copacabana, kde se obvykle konají hlavní oslavy konce roku. Příchod roku na pláži slaví každoročně statisíce lidí.

Oslava příchodu Nového roku patří mezi hlavní svátky v Japonsku. Tokio, které v posledních týdnech zaznamenává růst případů koronaviru, vyzvalo své obyvatele, aby strávili poslední noc roku doma. Zrušeno je mnoho akcí, včetně nejznámější oslavy ve čtvrti Šibuja, které se obvykle účastní zhruba 100 000 lidí. Také v Tokiu bude během silvestrovské noci zastaven provoz metra.

Nebe nad australskou metropolí Sydney i letos rozzáří novoroční ohňostroj, který ale bude zkrácený na sedm minut. Nábřeží, odkud pyrotechnické představení sledují obvykle tisíce lidí, budou ale uzavřená. Původně vedení města zamýšlelo dovolit přístup na nábřeží zdravotníkům, čímž chtělo ocenit jejich nasazení při epidemii koronaviru. Radnice ale svůj nápad přehodnotila poté, co v části města bylo v polovině prosince objeveno ohnisko nákazy. Obyvatelé Sydney mají sledovat ohňostroj buď doma u televize, nebo v místech, kde se nenachází moc lidí.

Jednou z mála světových metropolí, kde bude letošní silvestrovská noc bez výrazných omezení, je Auckland. Na Novém Zélandu nejsou žádné místní aktivní případy koronaviru. Jediné se týkají cestujících ze zahraničí v karanténě. "Díky neuvěřitelné snaze obyvatelů Nového Zélandu vymýtit covid-19 máme to štěstí, že můžeme žít naše životy relativně normální způsobem," uvedl starosta největšího novozélandského města Phil Goff.

Zdroje: