Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Olomoučtí policisté obvinili kvůli otravám prvního člověka

Olomoučtí policisté obvinili kvůli otravám prvního člověka
Kontroly. Prohibice. | zdroj: Mediafax

AKTUALIZOVÁNO. Policisté v Olomouckém kraji dnes večer obvinili v souvislosti s případy otrav metylalkoholem prvního člověka. Jde o pětačtyřicetiletého muže z Přerova. V kraji je dosud potvrzeno šest případů otrav, čtyři lidé zemřeli. Všechny oběti jsou z Přerovska. Policie dnes odpoledne uvedla, že kvůli závadnému alkoholu zadrželi čtyři podezřelé.

Zkontrolovali 1500 provozoven a zajistili několik tisíc litrů podezřelého alkoholu. Mezi zajištěnými lahvemi byly desítky vzorků s metylalkoholem v různé koncentraci. Mezi alkoholem zajištěným celní správou byly i dva šestilitrové barely s nadlimitním množstvím metanolu. 

"Policisté z Přerova obvinili muže z ohrožení zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti. Byl podán návrh na jeho vzetí do vazby," řekla dnes olomoucká policejní mluvčí Marie Štrbáková. Dohromady je v případu k dnešku zřejmě obviněno 11 lidí. 

Bližší informace k obviněnému muži z Přerova policie neuvedla. Podle mluvčí měl muž souvislost s distribucí či prodejem závadného alkoholu. Policisté odpoledne uvedli, že zadržení pocházejí z Přerovska, jsou českými občany a souvislost mají přímo s případy obětí otrav. 

Etiketa se na trhu podle inspekce nemá vyskytovat

Přerovská nemocnice vpodvečer potvrdila otravu metylalkoholem u třiašedesátiletého muže z Kojetína, který byl dnes v bezvědomí nalezen na přerovském nádraží. Jeho stav je kritický. "Testy potvrdily otravu metylalkoholem, lékaři ihned zahájili odpovídající léčbu. Muž je ale v těžkém bezvědomí, napojen na plicní ventilaci," uvedla mluvčí nemocnice Hana Szotkowská. Ve stejné nemocnici zůstává dvaapadesátiletá žena z Brodku u Přerova, její stav se zlepšuje. 

Policisté při razii v regionu zajistili několik tisíc litrů podezřelého alkoholu v lahvích, PET lahvích i v barelech. Nebezpečný metylalkohol se objevil i v lahvích ze stánku, kde údajně alkohol nakupovaly dvě oběti z Oseku nad Bečvou na Přerovsku. Policisté varují obyvatele i před lahví Švestkové vodky Ostravské likérky, ze které pila žena z Brodku u Přerova, která po otravě stále zůstává v přerovské nemocnici. I v této lahvi byl metylalkohol, etiketa se přitom na trhu podle inspekce nemá vyskytovat. 

24 případů

V kontrolách pokračují i hygienici, kteří mají první výsledky rozborů alkoholu zabaveného celní správou a Státní potravinářskou a zemědělskou inspekcí. "Mezi 1600 litry alkoholu, které celníci zajistili ve středu, bylo ve dvou případech prokázáno nadlimitní množství metylalkoholu. Šlo o šestilitrový barel tuzemáku a šestilitrový barel vodky. Informaci o výrobci nemáme," řekla Jitka Švecová z Krajské hygienické stanice v Olomouci. Podle ní celníci zajistili o den později 960 litrů podezřelého alkoholu, metylalkohol se vyskytoval ve 24 případech. "Až další analýzy ale

Na otravu smrtícím metylalkoholem zemřela v neděli na Přerovsku třiapadesátiletá žena z Prosenic, v pondělí byla nalezena na ubytovně v Oseku nad Bečvou mrtvá jednadvacetiletá dívka. Pětačtyřicetiletý muž, se kterým alkohol konzumovala, zemřel v úterý. O den později podlehl následkům otravy třiasedmdesátiletý muž z Brodku u Přerova.