Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 3°C Slabý déšť

Okamurovi voliči přebíhají k Franzovi. Teď prý představuje největší změnu

Okamurovi voliči přebíhají k Franzovi. Teď prý představuje největší změnu
Vladimír Franz | zdroj: Mediafax

Průzkum preferencí prezidentských kandidátů, prováděný už bez Vladimíra Dlouhého a Tomia Okamury, s kartami příliš nezamíchal. Na čele spolu stále těsně bojují Miloš Zeman a Jan Fischer, kteří se zdají být jasnými postupujícími do druhého kola. Postupovou linii přesun podpory od Okamury a Dlouhého ovlivní jen stěží, protože ostatní kandidáti ztrácejí opravdu hodně.

Podle nejnovějšího průzkumu společnosti ppm factum definitivní vyškrtnutí Tomia Okamury a Vladimíra Dlouhého z prezidentské volby příliš neovlivnilo preference ostatních kandidátů. Podle průzkumu vede Miloš Zeman, ovšem jeho náskok před Janem Fischerem je pouze několik desetin. Ostatní kandidáti, vedeni Jiřím Dienstbierem, jsou v nedohlednu.

O Dlouhého příznivce, kterých ovšem příliš nebylo, se podle MF DNES podělili Jan Fischer s Karlem Schwarzenbergem. Okamurovi voliči z největší části „přeběhli“ k Vladimíru Franzovi. „Okamura získával protestní hlasy lidí, kteří chtějí volit člověka, který je co nejvíce vzdálen současnému politickému establishmentu. Tuto představu po něm nejvíce naplňuje Franz,“ vysvětluje Jan Herzman, šéf agentury ppm factum.

Menší část fanoušků Okamury získal také Miloš Zeman, který tak kompenzoval nárůst hlasů pro jeho rivala Jana Fischera. Souboj o čelo žebříčku tak stále zůstává těsný.  

Zdroje: