Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Okamura: Jsme sexuální země. Jezdí se k nám za sexem

Okamura: Jsme sexuální země. Jezdí se k nám za sexem
zdroj: Mediafax

Homosexuální festival Prague Pride, se kterým má být spojen i sobotní „pochod hrdosti", vyvolal ještě než začal ostrou mediální a hlavně politickou přestřelku, při níž létala vzduchem ještě ostřejší slova.

Homosexuálové se stali tématem číslo jedna a veřejnost se jen nestačí divit, do jakých rozměrů může problematika kolem záštity nad festivalem od pražského primátora, dorůst. Podle Tomia Okamury je však diskuze a až nynější pranýřování podpory i případné homosexuální turistiky, dost nelogická.

To, že by Praha a potažmo Česká republika, díky festivalu mohla zaznamenat plusové body v podobě vyšších tržeb a zisků kvůli zvýšenému počtu turistů, podle Okamury nebude příliš podstatné. "To procento v celkovém objemu sem přijíždějících turistů bude nepatrné, statisticky nevýznamné," řekl Tomio Okamura, viceprezident Asociace cestovních kanceláří.

A dodal, že celou polemiku, která v posledních dnech zmítá mediální i politickou scénou, nechápe.

"Stejný přístup k podobným akcím mají v Německu, ve Velké Británii, ve Španělsku...Je podle mého zbytečné potlačovat určité chování a nálady relativně velké skupiny lidí. Může to přinést či jen zvýšit sociální napětí... Já jsem tolerantní k menšinám i lidem s odlišnostmi, pokud všichni plní daná pravidla a neparazitují ostatních. To, že se tedy v Praze bude podobná akce, mě nepřekvapuje a neodsuzuji ji. Vadí mně však to, že se festival neposuzuje i z pohledu jiných problémů, které v naší zemi jsou a zdá se, že nikomu nevadí," dodal Okamura.

Jsme už dávno destinace homosexuálů, říkají statistiky

A vyjmenoval několik údajů ze statistik, které zpracovává Asociace českých cestovních kanceláří. "Česko patří mezi deset světových nejvyhledávanějších destinací kvůli sexuální turistice, je cílem sexuální turistiky pro obrovské množství německých či britských turistů...Další z našich analýz ukazuje, že z více než 6 milionů zahraničních turistů, co jezdí do ČR, je přibližně 400 tisíc homosexuálů. V Praze je více než 30 homosexuálních podniků a saun, v nich pět až deset procent návštěvníků jsou zahraniční turisté. Z toho plyne, ať chceme nebo ne, že my už jsme dávno destinací homosexuálů. Jen si toho zřejmě někteří nevšimli... Vždyť v Praze jsou dokonce specializovaná ubytovací zařízení pro homosexuály. Jestli se teď hovoří o něčem, co je dávno popsané a zaznamenané a najednou se volá na poplach, tak opravdu nechápu, proč je kolem toho taková diskuse a pohoršení. Kdyby se naši politici občas prošli po místních chodnících - což by mohli - tak vidí homosexuální dvojice, jak se běžně drží za ruku... Rozdíl je v tom, že se jich v sobotu bude zřejmě držet víc najednou. Bohužel, už dávno platíme za sexuální destinaci," popisuje Okamura.

Celý článek na ParlamentniListy.cz