Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Odvolaný Svoboda: Mám pádné důkazy o vině Hudečka při záplavách

Odvolaný Svoboda: Mám pádné důkazy o vině Hudečka při záplavách
Bohuslav Svoboda | zdroj: Profimedia

Bohuslav Svoboda byl z funkce pražského primátora odvolán jen pár dní před povodněmi, které hlavní město postihly. Město při nich řídil jeho náměstek Tomáš Hudeček a odvolaný primátor jej za některá rozhodnutí neváhal kritizovat. Nyní své výtky zopakoval a tvrdí, že má v ruce i pádné důkazy.

„Ze stanice Radotín volali v sobotu o půlnoci na magistrát, aby se začaly stavět zábrany. Stavět se začalo až v devět ráno,“ uvádí pro server Lidovky.cz jako příklad pochybení vedení města.

Podle Svobody je navíc postup jednoznačně stanovený v povodňovém plánu. V Radotíně se sleduje průtok na Berounce, a pokud dosáhne určitých hodnot, protipovodňové zábrany se začít stavět musí. „Oni to řádně volali na magistrát a všichni jim říkali, ať nevytváří zbytečnou paniku a nikoho zodpovědného k telefonu nedostali,“ rozčiluje se Svoboda. Toto se podle něj odehrávalo celou noc ze soboty na neděli, magistrát se vzpamatoval až v devět hodin ráno.

„Ve 24 hodin v noci ze soboty na neděli byl průtok 450 kubíků. Přičemž při průtoku 300 se mají začít v Praze stavět zábrany. Ve tři hodiny třicet minut ráno byl průtok 600 a v pět hodin rovný tisíc. Až v devět se začaly stavět zábrany,“ rekapituluje odvolaný primátor.

 

Zdroje: