Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Odchod Topolánka je jen kosmetická úprava, tvrdí Stejskal

Odchod Topolánka je jen kosmetická úprava, tvrdí Stejskal
zdroj: Mediafax

Členové ODS vyzývají k dalším personálním změnám ve straně. Langer, Bém nebo Bendl. Politici, kteří by měli následovat Topolánkova příkladu a odejít.

Oblastní rada ODS v České Lípě adresovala výzvu vedení strany, aby odstoupili i jiní politici. „Odchod Mirka Topolánka je jen kosmetická úprava, která přišla deset minut po dvanácté a situaci v ODS zásadně neřeší. Proto by měly nastat další změny," vyjádřil se v deníku Právo šéf českolipské ODS Jan Stejskal.

Politici na odstřel: Langer a Bém

Už v minulém týdnu se objevila informace, že odstupující šéf občanských demokratů bude požadovat při svém odchodu 12. dubna odvolání dalších lidí z kandidátek, nejčastěji se mluví o Ivanu Langerovi.

„Pokud bude Topolánek chtít jen odvolání Langera, tak na to by se hlasy našly určitě. Kdyby chtěl odvolat i Béma, už by to bylo těžší. A pokud by navrhl ještě více jmen, neprojde nakonec žádná změna," řekl pro Hospodářské noviny jeden z vlivných členů pražské ODS.

Čtěte také:
Nečas: Vyšlrtnutí Béma a Langera z voleb by nyní nebylo vítané

Nečas: Ne ústředí, ale regiony mohou rozhodnout

Petr Nečas ovšem stále opakuje, že Langer by zmizel z kandidátky jen tehdy, pokud bude jeho hlavu žádat domovská olomoucká organizace. A tomu Langer nevěří: „Cítím stoprocentní podporu svého regionu," usmívá se. Mnoha lidem vadí jeho špatný obraz v médiích i příliš velký vliv.

Další muž na "odstřel", primátor hlavní města Pavel Bém, podporu ve svém mateřském regionu ztrácí. Straníci mu vytýkají, že stále nesvolal sněm pražské ODS, byť ho o to žádala regionální rada. „Ladíme termín," zní Bémova odpověď.

Odlišný názor na odchod vrcholných politiků z čela ODS má Přemysl Sobotka. „Symbolika odchodu Mirka Topolánka je dostatečně významná," poznamenal v Právu šéf Senátu.

www.parlamentnilisty.cz