Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 3°C Občasný déšť

Odborník tápe, co Zeman provede, až dokončí "Klausovy resty"

Odborník tápe, co Zeman provede, až dokončí "Klausovy resty"
Zeman podepisuje přísahu. | zdroj: ČTK

POLITOLOGOVÉ Od inaugurace Miloše Zemana již uplynuly tři týdny. Podle některých se ale nechová jako správný nadstranický prezident. ParlamentníListy.cz se proto zeptaly na názor několika politologů, ti však odpověděli téměř jednotně – Miloš Zeman je pouze aktivní prezident a chová se adekvátně. Zatím.

Po zvolení prezidentem se Miloš Zeman setkal s několika politiky, často vrcholnými představiteli některých politických stran. To je podle profesorky Vladimíry Dvořákové zcela normální. Stejně tak s představiteli jiných významných institucí, třeba odboráři. „Rozhodně se pohybuje ve stanoveném hřišti,“ ujišťuje politoložka.

Zemanovy výroky jsou však druhá věc. Jeho činy a slova by například doporučoval oddělovat politolog Lukáš Jelínek. „Když se podíváte na jeho kroky, tak bych vyčetl spíše prezidenta aktivního, a ne aktivistického,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

Prozatím podle něj akorát splácí dluhy předchozího prezidenta Václava Klause – například hledal kandidáty na ústavní soudce, což oceňuje i Dvořáková. „To jmenování soudců je v tuto chvíli profesionální. Ústavní soud musí mít takové složení, aby tam byli odborníci na různé okruhy práva,“ hodnotí politoložka.

Jelínek hovoří podobně. „Je velmi připravený, snaží se pokrýt nejrůznější oblasti práva,“ komentuje Zemanův návrh. Upozorňuje ale, že ne ve všech oblastech působí nový prezident tak jistě. Například co se týče velvyslanců, snaha jmenovat Vladimíra Remka a Livií Klausovou prý spíše připomíná „úlitbu lidem, kteří mu pomohli v kampani“. 

Zdroje: