Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Švýcarští poslanci se nesmířili s českými okny v parlamentu

Švýcarští poslanci se nesmířili s českými okny v parlamentu
Okno (ilustrační fotografie) | zdroj: ThinkStock

Švýcarským národně orientovaným poslancům se nelíbí renovace budovy parlamentu v Bernu, při které byla použita okna vyrobená v Česku. Skupina zákonodárců už delší dobu kritizuje fakt, že při rekonstrukci tak významné instituce se nepoužily domácí výrobky. Nyní třicítka z nich podpořila výzvu, aby se úřady příště při výběru dodavatelů chovaly "vlastenečtěji". Napsal o tom dnes švýcarský nedělník Il Caffé.

Aféra kolem "oken z východu" se rozhořela loni, kdy se začalo opravovat východní křídlo budovy Spolkového shromáždění. Úřady zadaly zakázku na výměnu oken za 1,5 milionu švýcarských franků (asi 30 milionů korun) firmě registrované v Curychu, později se ale ukázalo, že tato firma má výrobní závod v České republice.

Když se tento fakt donesl k zákonodárcům, strhla se vlna kritiky. Podle poslanců má budova parlamentu symbolický význam a mělo by se dbát na to, aby se na její opravě podílely švýcarské firmy a používaly se švýcarské výrobky. Návrh na přísnější kontrolu stavby nyní dala dohromady poslankyně Sylvia Flückigerová-Bäniová z pravicově populistické Švýcarské lidové strany (SVP/UDC). Podpořilo ji 38 kolegů.

Zdroje: