Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Očkování v Česku: Ministerstvo do konce prázdnin rozhodne, zda bude nutná třetí dávka

Očkování v Česku: Ministerstvo do konce prázdnin rozhodne, zda bude nutná třetí dávka
Ukončené očkování má v Česku více než 4,93 milionu lidí. V Praze začal na konci července fungovat očkovací autobus | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Ministerstvo zdravotnictví chce do konce srpna rozhodnout, zda bude potřeba podat některým lidem třetí posilující dávku očkování.

Ministr Adam Vojtěch proto požádal odborníky o vypracování stanoviska. Informoval o tom dnes na twitteru.

„Požádal jsem Klinickou skupinu, Českou vakcinologickou společnost a Státní ústav pro kontrolu léčiv o odborné stanovisko k podání třetí dávky očkování,“ napsal ministr. Do řešení se podle něj zapojí i odborná skupina MeSES kolem epidemiologa Petra Smejkala. „Musíme o tom rozhodnout do konce srpna,“ dodal Vojtěch. Podle úterního vyjádření Společnosti Podané ruce zřejmě bude potřeba přeočkovat třetí dávkou seniory. Podle předběžných výsledků analýzy této společnosti má totiž až 60 procent seniorů po půl roce od očkování proti covidu-19 výrazně nižší nebo žádné protilátky.

V minulosti se mluvilo o tom, že by posilovací dávku mohli dostat také lidé se sníženou imunitou, tedy například lidé po transplantacích či chronicky nemocní. Senioři byli při očkování proti covidu-19 mezi prioritními skupinami. Mnozí z nich dostali vakcínu už na začátku letošního roku.

Bez registrace

Zájemci, kteří se předem neregistrovali, si už přišli pro více než 42 000 dávek vakcíny proti covidu-19. Největší zájem je v nově otevřených očkovacích místech v obchodních centrech. Hlásit předem se lidé nemusí od 12. července, kdy se otevřela první dvě centra bez registrace.

Ve vyčleněných časech očkují zájemce bez registrace i některá stávající centra, jsou ve všech krajích. V některých si lidé mohou vybrat i jednodávkovou vakcínu Johnson & Johnson. Zájem o ni je poměrně velký, stát ji proto podle informací Radiožurnálu přestane dodávat do ordinací praktických lékařů.

Pražská centra na Chodově a hlavním nádraží se otevřela před 23 dny. „Tento týden se do očkovacího centra v OC Chodov začali vracet ti, které jsme zde očkovali mezi prvními. Počet druhých dávek v pondělí převýšil primovakcinace. Druhou dávku jsme podali v 59 procentech případů z celkových 1082 dávek,“ napsali v pondělí na twitter zástupci Institutu klinické a experimentální medicíny, která centrum provozuje.

Očkování proti covidu-19 bylo v Česku zahájeno 27. prosince loňského roku, dosud bylo podáno více než deset milionů dávek vakcíny. Očkováno bylo podle dat ministerstva více než 5,69 milionu lidí alespoň jednou dávkou a 4,93 milionu, tedy asi 46 procent populace, má očkování dokončeno. Odborníci upozorňují, že k tomu, aby se virus nešířil ani mezi neočkovanými lidmi, je třeba pro kolektivní imunitu nejméně 70 procent proočkovaných.

Zdroje: