Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Očkování chronicky nemocných: Pacienti budou dostávat kódy od praktických lékařů

Očkování chronicky nemocných: Pacienti budou dostávat kódy od praktických lékařů
Ambulantní specialisté nebudou podle Blatného sami očkovat, ale budou vyhodnocovat, kdo z jejich pacientů má riziko vážného průběhu nemoci covid-19 | zdroj: Profimedia

Ambulantní specialisté budou kódy pro chronické pacienty dostávat od středy 24. března. Novinářům to dnes řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný. Kódy umožní lidem hlásit se do očkovacích center, i když jsou mladší než skupiny obyvatel, které jsou nyní mezi prioritními.

Ambulantní specialisté nebudou podle Blatného sami očkovat, ale budou vyhodnocovat, kdo z jejich pacientů má riziko vážného průběhu nemoci covid-19. Pokud vyhodnotí, že je někdo rizikový, dají mu speciální kód.

„Oprávněný zájemce o očkování se bude moci na základě kódu poskytnutého ambulantním specialistou registrovat k očkování v očkovacím místě pomocí centrálního rezervačního systému,“ uvedl Blatný. Hlásit se budou moci i lidé mladší 70 let. Nyní se očkují především lidé starší 70 let a zdravotníci.

Seznam diagnóz, se kterými budou mít lidé přednost, podle šéfa Sdružení ambulantních specialistů Zorjana Jojka zatím hotový není. Řekl to dnes ČTK. „Je předpoklad, že v něm budou všechny stavy, o nichž se dnes již ví, že při nich bývá častěji komplikovaný průběh covidu-19,“ sdělil ČTK Jojko.

Blatný uvedl, že mezi diagnózami budou například obezita, cukrovka či ischemická choroba srdeční. Svůj zdravotní stav pak budou muset zájemci o očkování ještě doložit na očkovacím místě lékařskou zprávou. Podle Blatného ale zpráva nemusí být nová. Nárok budou mít také pacienti s těžkým stupněm plicních nemocí, komplikovanou hypertenzí, onkologickým onemocněním, omezeným fungováním imunitního systému nebo těžšími genetickými vadami.

Blatný zopakoval, že chroničtí pacienti mohou už dnes využít očkování u svých praktických lékařů či v nemocnicích, kde jsou kvůli své nemoci sledováni.

Celkem bylo v ČR od počátku očkování loni v prosinci podáno 1,26 milionu dávek vakcín, přičemž 340 000 lidí bylo očkováno i druhou potřebnou dávkou. V posledních pracovních dnech zdravotníci podají zhruba 40 000 dávek denně. Na očkování byly už zhruba tři pětiny všech seniorů nad 80 let a pětina sedmdesátníků. U nejstarší věkové skupiny se očkování projevuje i v tom, kolik se jich ve vážném stavu dostává do nemocnic.

Zdroje: