Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 8°C Polojasno

Ochladilo se, na neděli slibují meteorologové sněžení

Ochladilo se, na neděli slibují meteorologové sněžení
zdroj: Mediafax

Teplé počasí posledních dní vystřídal nesmělý nástup zimy. Sněžení či sněhové přeháňky se podle meteorologů dají v Česku očekávat celou neděli, na jihozápadě se mohou objevit i mrznoucí či smíšené srážky.

Typicky zimní počasí ale nepřijde. Po víkendu se opět slabě oteplí a denní teploty pod bodem mrazu zůstanou jen na horách. Počasí v Česku ovlivňuje tzv. frontální rozhraní, které odděluje teplejší vzduch na jihozápadě od studeného na severovýchodě.

Zatímco v pátek se denní maxima pohybovala kolem deseti stupňů a s výjimkou nejvyšších horských poloh pršelo, v sobotu ráno už téměř na celém území mrzne a objevují se sněhové přeháňky.

Sněžit má zejména v Čechách

Podle prognóz modelu Aladin by mohlo v neděli zejména v Čechách napadnout do deseti centimetrů sněhu. Na jihozápadě Čech se mohou v nižších a středních polohách objevit i smíšené srážky nebo dokonce déšť. Na severovýchodě bude sněžit jen ojediněle.

Vyhlídka na týden pak slibuje noční mrazy a denní teploty slabě nad nulou. Jen místy se vyskytne sněžení, v nížinách přechodně i déšť se sněhem. V prognózách pro konec února se meteorologické modely neshodují.

Únor je zatím v Česku slabě teplotně nadprůměrný, stejně jako byl po extrémně chladném loňském prosinci i leden.