Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

O co jde Tluchořovi a spol. Prosákly drby ze zákulisí

O co jde Tluchořovi a spol. Prosákly drby ze zákulisí
zdroj: Mediafax

Okolo motivací Petra Tluchoře a jeho spojenců i dalších odpůrců zvyšování daní se vynořuje řada spekulací, o kterých poslanci hovoří v kuloárech sněmovny.

Mezi Tluchořovy spojence, kteří daně nepodpoří, patří dále středočeští poslanci Marek Šnajdr a Ivan Fuksa.

Krajské volby - region a kongres

Pokud jde o Petra Tluchoře, tak dle drbů ze sněmovny usiluje o několik věcí. Nově se mluví například o tom, že Tluchořův soupeř Raduan Nwelati má jako krajský volební lídr šanci v krajských volbách ve středních Čechách proti ČSSD uspět, protože ta je zde viditelně oslabena kauzou Rath.

Volební vítězství, či relativně dobrý výsledek Nwelatiho, který je spojencem Petra Bendla, by tak mohl oslabit stále relativně silnou pozici tluchořovců ve středních Čechách. Dle této verze by pak Tluchořovi úspěch ODS v krajských volbách nevyhovoval a je jasné, že současné rozmíšky ve straně k dobrým výsledkům ve volbách zrovna nepřispějí.

Podobná motivace může fungovat i směrem k volebnímu kongresu ODS. Pokud ODS v krajských a senátních volbách propadne, posílí to volání po zásadní změně ve vedení či kursu ODS a pozici Petra Nečase a jeho místopředsedů to rovněž neposílí.