Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Nový občanský zákoník lidem prospěje, míní senátor Antl

Nový občanský zákoník lidem prospěje, míní senátor Antl
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Senátor Miroslav Antl (ČSSD) má za to, že nový občanský zákoník bude občanům prospěšný, to je stěžejní důvod, který senátora vedl k tomu, že ho v horní komoře parlamentu podpořil. Zároveň tento zákoník nepředstavuje zátěž v tom smyslu, že se ho běžní občané nebudou muset nijak hluboce učit. Ostatně, většina lidí nezná ani současnou právní úpravu a nijak jim to nevadí.

Nový občanský zákoník nabude účinnosti prvního ledna 2014, protože ho schválila jak Poslanecká sněmovna, kde má většinu pravice, a Senát, kde dominuje opoziční ČSSD. Co vedlo opoziční senátory k tomu, aby zákon nechali projít? Miroslav Antl tvrdí, že ho přesvědčili v zásadě dva argumenty.

Soudci se budou vždy školit na poslední chvíli

Zaprvé, běžní občané podrobně neznají ani dnes platný občanský zákoník, proto pro ně přijetí zcela nového kodexu nepředstavuje žádnou zásadní změnu v tom smyslu, že by si museli osvojovat nová pravidla. V této souvislosti senátor vyzdvihuje i ujištění právního experta profesora Eliáše, který tvrdí, že nová podoba občanského zákoníku je bližší intuitivnímu chápání občanů.

„Běžný občan stejně nezná podrobně současný občanský zákoník - a ten nový více odpovídá jeho (intuitivnímu) myšlení, je pro občana logičtější - a zejména prospěšnější, když reaguje na jeho požadavky a problémy. ... To, že bude odpovídat moderním evropským kodexům, je už asi zbytečný dodatek, píše Antl.

Lze samozřejmě namítnout, že odborná veřejnost bude potřebovat poměrně dost času, aby se s novým zákoníkem naučila pracovat. A tady nastupuje druhý argument, který senátora přesvědčil, aby zákoník nechal Senátem projít.

Šlo o informaci pana ředitele Justiční akademie, která zabezpečuje vzdělávání osob působících v okruhu působnosti resortu Ministerstva spravedlnosti, tedy i soudců, na konkrétní dotaz uvedl, že se soudci hlásí na vzdělávací kurzy a školení až na poslední termíny - a je tedy jedno, na kdy posuneme účinnost, neboť stejně se nebudou hlásit do dřívějších turnusů.