Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Norský a filipínský velvyslanec zahynuli při havárii vrtulníku v Pákistánu

Norský a filipínský velvyslanec zahynuli při havárii vrtulníku v Pákistánu
Plameny a kouř ze zničené armádní školy bylo vidět na kilometry daleko | zdroj: Profimedia

Při havárii armádního vrtulníku v hornaté části severního Pákistánu zahynulo sedm lidí včetně filipínského a norského velvyslance. Polský a nizozemský velvyslanec byli zraněni. Helikoptéra se snažila nouzově přistát a narazila do budovy armádní školy, ve které naštěstí nikdo nebyl. Na palubě byly také manželky indonéského a malajského vyslance. 

Pákistánské ministerstvo obrany uvedlo, že celou věc šetří jako dopravní nehodu. Ministr obrany Khawaja Asif vyjádřil lítost nad celou tragédií, která si vyžádala sedm lidských obětí. Většina z členů posádky letěla na slavnostní otevření nového turistického projektu.

Helikoptéra narazila do budovy armádní školy v Gilgit-Balstistan, která se vznítila a začala hořet. Naneštěstí v budově nikdo nebyl. Plameny a oblaka dýmu bylo vidět na několik metrů.

Jde o jednu z nejtragičtějších událostí v Pákistánu, při které zahynul diplomaté cizí země. Naposledy to bylo v roce 1988, kdy na palubě letadla C-130 v Pákistánu zahynul velvyslanec Spojených států Arnold Raphel a další vysocí armádní představitelé.

Zdroje:
BBC