Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Netflix chce točit o Krejčířovi, ten už podepsal smlouvu. Prudukce ale do vězení nesmí

Netflix chce točit o Krejčířovi, ten už podepsal smlouvu. Prudukce ale do vězení nesmí
Radovan Krejčíř | zdroj: Profimedia

Americká streamovací služba Netflix má v úmyslu natočit dokument o českém podnikateli Radovanu Krejčířovi, který nyní pobývá v jihoafrickém vězení. Krejčíř už podepsal smlouvu o spolupráci, ale věznice další návštěvy zástupců Netflixu zakázala. 

Netlix už kvůli svému záměru oslovil Krejčířovy právní zástupce, informoval portál News 365. Právnička Nastasja Otrebskiová to jako svědkyně potvrdila u soudu ve městě Kempton Park, který se zabývá obviněním, že se Krejčíř v roce 2016 pokusil o útěk z vězení.

Státní zástupce Steven Rubin uvedl, že člověk z produkčního týmu Netflixu se s Krejčířem setkal v oddělení s nejvyšším stupněm zabezpečení v pretorijské ústřední věznici, kam se dostal pod falešnou záminkou soukromé návštěvy. Otrebskiová podle něj vzala do věznice produkční smlouvu, kterou vložila do dokumentů obsahujících změny v Krejčířově léčbě. Krejčíř smlouvu podle Rubina podepsal.

Otrebskiová se hájila, že nemusela zaměstnancům vězení o smlouvě říkat, protože si přečetli všechny dokumenty, které přinesla. Dodala, že Krejčíř chce s produkcí Netflixu spolupracovat, ale věznice další návštěvy zástupců Netflixu zakázala.

Krejčíř, kterého české úřady začaly na přelomu tisíciletí stíhat kvůli hospodářské trestné činnosti, v roce 2005 uprchl z České republiky před policejním vyšetřováním. V Jihoafrické republice žije od roku 2007, za mřížemi je tam od listopadu 2013. Kromě trestu za únos a pokus o vraždu tam čelí rovněž obvinění z několika pokusů o útěk a ze spiknutí s cílem zavraždit policistu a právního konzultanta.

Pražský vrchní soud v roce 2018 Krejčířovi pravomocně potvrdil souhrnný trest 15 let vězení za pokus o vytunelování státního podniku Čepro a za řadu dalších činů. Česká republika usiluje o jeho vydání od roku 2007.

O Krejčířovi natočil filmy Ganster Ka a Gangster Ka: Afričan, oba z roku 2015, český režisér Jan Pachl. Jsou inspirovány knihami novináře Jaroslava Kmenty Padrino Krejčíř - Gangster a Padrino Krečíř - Afričan. Kontroverzního podnikatele v nich ztvárnil Hynek Čermák. Kmenta se podílel na scénářích.

Zdroje: