Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Nepromeškejte premiéru nové inscenace Legendy magické Prahy

Nepromeškejte premiéru nové inscenace Legendy magické Prahy
zdroj: tisková zpráva

Laterna magika uvádí 3. března 2011 premiéru nové inscenace. Jde po delší době o nový projekt, kterým se Laterna magika jako soubor Národního divadla hlásí ke své umělecké tradici a zároveň přináší pro diváky atraktivní námět. Projekt vychází tematicky z inscenací Černého divadla Jiřího Srnce Legendy staré matky Prahy a Ahasver.

V Laterně magice dostává hlavní myšlenka, totiž provést diváka po stopách některých více i méně známých pražských pověstí a jejich prostřednictvím vyprávět příběh o koloběhu lidských životů, aktuální podobu: s novou choreografií, hudbou, kostýmní výpravou, scénografickým řešením i filmovou projekcí.

Vytvoření nového repertoárového titulu bylo jedním z prvořadých úkolů po spojení Laterny magiky s ND,“ uvádí umělecký šéf Laterny magiky Zdeněk Prokeš. „Chceme divakům nabídnout takový titul, který je přítažlivým divadelním zpracováním, vrací se k základním tvůrčím principům Laterny magiky a přináší také symbolickou rovinu. Proto jsem se obrátil hned v lednu 2010 na Jiřího Srnce, tvůrce černého divadla či černého kabinetu, který se v minulosti významnou měrou podílel na několika programech Laterny magiky.“ Laterna magika již dříve nejednou využila potenciál pražských pověstí a legend a neobyčejně silné magie tohoto místa, např. v představeních Pražský karneval, Jednoho dne v Praze a Pragensia.

Prostřednictvím některých legend a pověstí, které je zavedou do rudolfínské Prahy a starého židovského města, mohou diváci nahlédnout do symboliky starých příběhů. Ožijí před nimi legendy o Faustově domě, o tajemném ženichu židovské dívky Chaniny, která se za láskou vydala do království řeky, navštíví rudolfínskou Prahu okouzlující manýrismem a udivující rozmachem vědy i alchymie, připomenou si osobnost rabbiho Löwa a jeho legendárního Golema, stejně jako historii staroměstského Orloje. Představením prochází jako nekonečnou poutí postava Kráčivce, věčná reinkarnace lidské duše, touhy po kráse, štěstí, poznání, ale je tu také jeho alter ego symbolizované Šaškem – svůdcem a pokušitelem. Jejich osudy ožívají vždy znovu v každé generaci a v celém lidstvu.

Hlavním tvůrcem nového titulu je režisér Jiří Srnec, a inscenace tedy ponese jeho nezaměnitelný rukopis. Choreografie tanečních částí se ujal šéf baletu ND Petr Zuska. Hudbu k novému projektu složil jazzový pianista, aranžér a skladatel soudobé hudby Kryštof Marek. Scénografického řešení se ujal dlouholetý spolupracovník Laterny magiky Miloslav Heřmánek, kostýmy a masky vytvořila výtvarnice Šárka Polak Hejnová, známá u nás i v zahraničí kostýmními výpravami divadelních představení stejně jako spoluprací s filmem a televizí.

Laterna magika se představí syntézou tanečního a hereckého umění s prvky černého divadla v interakci s hudbou, projekcí a celou scénickou složkou jako rovnocennými segmenty jednoho celku.

Více informací naleznete na www.novascena.cz, www.facebook.com/novascena, www.youtube/NOVASCENAvideo, www.laterna.cz