Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Německý poslanec českého původu Bystroň vyšetřován pro hajlování

Německý poslanec českého původu Bystroň vyšetřován pro hajlování
Poslanec Bystroň během jedné z demonstrací proti lockdownu. | zdroj: Profimedia

Německý poslanec českého původu Petr Bystroň, který ve Spolkovém sněmu zastupuje protiimigrační Alternativu pro Německo (AfD), je vyšetřován pro podezření z hajlování na demonstraci proti karanténním opatřením.

Prokuratura zkoumá Bystroňovo počínání na závěr projevu na březnové demonstraci v Mnichově proti karanténním omezením. „My jsme skuteční přátelé demokracie. My jsme AfD!“ zvolal tehdy Bystroň a výrazně pozvedl pravici.

Obvinění, že zvedl pravici k nacistickému pozdravu, Bystroň odmítá a celou kauzu označuje za dílo snaživé mnichovské prokurátorky Evy Diplichové.

Mnichovská prokuratura nyní prověřuje, zda poslanec nehajloval, což je v Německu trestné. Za tento nacistický pozdrav v Německu hrozí pokuta, případně až tři roky vězení. Bystroň kvůli vyšetřování přišel o poslaneckou imunitu.

„Že jste nic neviděli? Tak to jste na tom stejně jako statisíce a možná už miliony dalších lidí, kteří také nic nevidí. Jen snaživá nejvyšší státní zástupkyně Diplichová z prokuratury Mnichov 1 v tom vidí hajlování,“ řekl Bystroň k videu, na kterém je zachycena jeho pozdvižená pravice.

Poslanec sdělil, že v případu musela řada lidí vypovídat na policii. „Všichni byli zastrašovaní,“ řekl.

Bystroň tvrdí, že jeho případ je jeden z mnoha, kdy policie lidi zastrašuje, demonstranti jsou biti a příslušníci opozice čelí nelegálním domovním prohlídkám.

„Všechno to, co se v Německu děje, to je porušování lidských práv, je to utlačování opozice státní mocí,“ řekl. Dodal, že všechny tyto případy chce předložit ve Štrasburku Radě Evropy, pod kterou spadá i Evropský soud pro lidská práva.

Bystroň, který do Německa přišel s rodiči v září 1988, byl již v minulosti v hledáčku německých úřadů. Před vstupem do Spolkového sněmu v roce 2017 ho kvůli podpoře krajně pravicového hnutí sledoval Bavorský zemský úřad pro ochranu ústavy, který plní funkci regionální kontrarozvědky.

Sama AfD je navíc označována jako populistická až krajně pravicová, o její činnost se zajímá i spolková kontrarozvědka.

Zdroje: