Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 17°C Polojasno

Německo se připojí k české iniciativě na nákup munice pro Ukrajinu

Německo se připojí k české iniciativě na nákup munice pro Ukrajinu
Proruští radikálové (Ilustrační snímek) | zdroj: Isifa.com

Německo se připojí k české iniciativě na nákup munice pro Ukrajinu, řekl dnes novinářům mluvčí německé vlády Steffen Hebestreit. Konkrétní výši příspěvku nechtěl uvést, z jeho vyjádření však podle agentury AFP vyplývá, že by se mělo jednat nejméně o 100 milionů eur (asi 2,5 miliardy korun). O záležitosti vede Německo s Prahou velice intenzivní jednání, dodal mluvčí.

Hebestreit nechtěl říci, kolik peněz chce Německo do české iniciativy vložit. Podle něj se však bude jednat o stovky milionů eur. "Už nějakou dobu se vedou velmi intenzivní jednání s českou vládou," citovala jej agentura AFP. Příspěvek má podle něj jít na nákupu dělostřelecké munice ráže 155 milimetrů.

Český prezident Petr Pavel minulý týden uvedl, že 15 zemí projevilo zájem zapojit se do českého plánu na nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu v zemích mimo Evropskou unii. Jsou mezi nimi například Francie, Dánsko, Británie, Nizozemsko, které celkem poskytne 250 milionů eur, či Belgie s příspěvkem 200 milionů eur. Další státy účast oznámily, aniž by specifikovaly výši svého příspěvku.

Plán představil český prezident v polovině února na Mnichovské bezpečnostní konferenci. Řekl, že Česko v mimounijních zemích našlo 500.000 kusů dělostřelecké munice ve standardní ráži NATO a dalších 300.000 kusů v sovětské ráži. Britský list Financial Times s odvoláním na nejmenované zdroje napsal, že nákup by měl stát 1,5 miliardy dolarů (asi 35 miliard korun). České úřady na dotaz ČTK částku nepotvrdily, ani neuvedly, z jakých zemí má ČR dotyčnou munici možnost nakoupit.

Zdroje: