Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Německo a Francie tlačily na Nečase, aby ČR zavřela Dukovany

Německo a Francie tlačily na Nečase, aby ČR zavřela Dukovany
zdroj: Mediafax

Německo, Francie a Rakousko tlačily na Českou republiku, aby zavřela jadernou elektrárnu Dukovany. Mělo se to stát na jarní Evropské radě, na níž Česko zastupoval premiér Petr Nečas. Uvedl to Nečasovi blízký europoslanec ODS Ivo Strejček.

Koresponduje to s informacemi ParlamentníchListů.cz ze zasedání vlády, kde Nečas před tlakem na uzavření této elektrárny varoval. Redakce serveru požádala premiéra Petra Nečase, aby se vyjádřil k informacím, které uvedl Ivo Strejček. Jakub Stadler z tiskového oddělení vlády přislíbil premiérovo vyjádření, avšak redakce ho zatím neobdržela. 

Sarkozy protlačuje Arevu

„Premiérovi Petru Nečasovi na jarní Evropské radě vážně pohrozil rakousko-německo-francouzský tandem uzavřením jaderné elektrárny v Dukovanech. Rakouský postoj k našim jaderným zdrojům je po léta nepřátelský, německý postoj je dán současným názorovým veletočem tamní vlády. Pouze francouzské stanovisko je překvapující. Jejich energetický mix je založen na podpoře malých jaderných zdrojů a dalo by se očekávat, že Francouzi budou s námi jadernou energetiku obhajovat. A podle slov francouzských politiků by tomu tak i bylo - kdyby česká vláda dala přednost francouzským firmám při dostavbě Temelína," řekl ParlamentnímListům.cz europoslanec ODS Ivo Strejček.

Podle informací serveru měl francouzský prezident Nicolas Sarkozy navrhnout, že se Francie nepřidá k Rakousku a Německu, pokud zakázku na dostavbu jaderné elektrárny Temelín dostane francouzská firma Areva. Vedle Arevy se o dostavbu Temelína uchází americký Westinghouse a česko-ruské konsorcium Škoda JS a Atomstrojexport. Vítěz zakázky na dostavbu dvou bloků Temelína v hodnotě kolem 500 miliard korun má být známý na jaře 2012.

Nyní se posuzuje dopad dostavby Temelína na životní prostředí a zadávací řízení veřejné zakázky na dodavatele dostavby. Podle nedávných informací společnosti ČEZ je ve fázi přípravy zadávací dokumentace. Skupina ČEZ by chtěla nové dva bloky uvést do provozu do roku 2020.

Pohrůžka zablokováním Lisabonské smlouvy

„Naštěstí premiér Nečas za podpory britského premiéra Davida Camerona pohrozil velmi důrazně kancléřce Angele Merkelové, že bude-li Německo stupňovat snahy na uzavření Dukovan, pak on v Čechách zablokuje ratifikační proces dodatku k Lisabonské smlouvě. To by byla zásadní komplikace pro schválení záchranných finančních mechanismů krachujícím členům eurozóny, na čemž Německu enormně záleží," dodal Strejček.

ParlamentníListy.cz již informovaly o tom, že Evropská komise, především komisař pro energetiku Günther Oettinger, který je členem německé vládní CDU, která kvůli řadě prohraných volbách ve spolkových zemích nyní podporuje uzavření jaderných elektráren v Německu, tlačila na uzavření Dukovan s tím, že by nesplnily nesmyslné zátěžové testy. Ve středu 18. května o tom podle informací redakce mluvil Nečas na zasedání vlády.

Nečas zde řekl, že existuje hrozba, že by tento test mohl být zaměřen hlavně proti reaktoru typu VVER 440 (vodo-vodní energetický reaktor). To by se prý týkalo českých Dukovan, ale i slovenských Mochovců.

Zavření Dukovan by ohrozilo i Temelín

Premiér se obává i toho, že uzavření Dukovan by ohrozilo dostavbu Temelína, protože zavření této elektrárny by znamenalo značný finanční výpadek. „Jako krajní variantu diplomatické obrany Nečas vidí, že by českému parlamentu doporučil neschválit novelizaci Lisabonské smlouvy, která má umožnit plánované záchranné mechanismy států eurozóny a ke kterému parlament vyslovil již předběžný souhlas. Podle procedury musí ale projít novelizace, aby mohla začít platit, oběma komorami ústavní většinou a ratifikaci završuje svým podpisem prezident," řekl ParlamentnímListům.cz zdroj z vlády.

EU začala uvažovat o zátěžových testech v době, kdy zemětřesení a následná vlna tsunami těžce poškodily japonskou elektrárnu Fukušima. V Německu se veřejné mínění silně postavilo proti jaderným elektrárnám a vládní CDU kvůli tomu prohrála několik zemských voleb. Německá kancléřka Angela Merkelová tedy rozhodla, že se v Německu atomové elektrárny postupně zavřou.

Klaus odsoudil iracionální rozhodnutí Německa

Předseda vlády Petr Nečas na to reagoval, že podle předběžných odhadů české vlády odstavení jaderných elektráren v Německu zvýší po roce 2022 cenu elektřiny v ČR o 30 procent. Tak vysoké zdražení by podle něho ale následovalo pouze v případě, že by Česká republika na krok Německa nereagovala, například dostavbou jaderné elektrárny Temelín.

Postoj německé vlády zkritizoval i český prezident Václav Klaus. „Toto rozhodnutí je zcela iracionální," řekl Klaus při zahájení Německo-českého hospodářského fóra v Hamburku k záměru německé vlády vyřadit z provozu všechny jaderné elektrárny v zemi do roku 2022. „Němci jsou normálně racionální lidé, ale tomuhle nerozumím," dodal prezident s tím, že Česká republika hodlá nadále jadernou energii využívat.