Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Němcová se na Rusnokovu vládu nemohla dívat. Byli jsme na Hradě a všechno viděli

Němcová se na Rusnokovu vládu nemohla dívat. Byli jsme na Hradě a všechno viděli
Miroslava Němcová | zdroj: Mediafax

REPORTÁŽ Slibuji! Zahuhňali anebo nahlas zadeklamovali jednotliví ministři před prezidentem Milošem Zemanem. Vláda premiéra Jiřího Rusnoka byla jmenována. Novináři si dělali srandu, že tahle vláda všechny přežije a předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová se na to nemohla dívat, takže před přípitkem s novými ministry utekla.

„Tahle vláda bude vládnout do konce našich dní,“ zavtipkoval jeden z novinářů a jal se procházet bezpečnostním rámem. Když se jej policisté zeptali, jestli už někdy byl na Pražském hradě, tak odvětil, že při jmenování Jiřího Rusnoka premiérem. Stejně jeho jméno v počítači nenašli, takže se mu ostatní žurnalisté začali vysmívat, že za ty „svý kecy“ přišel o občanství. Kolem jmenování Rusnokovy vlády ale bylo podobných keců nespočet.

Husákova klimatizace

Opravdu to byla podobná akce, jako když před nedávnem prezident Miloš Zeman jmenoval premiérem Jiřího Rusnoka. Jen novinářů mírně ubylo. Nicméně všechny důležité televize a zástupci psaných médií byli přítomni. Ještě před jejich vpuštěním do chodeb Pražského hradu se přiřítil ředitel prezidentova sekretariátu Jaroslav Hlinovský s tím, že se nedávno vyléčil z pásového oparu, který se mu vytvořil ze stresu, ale ještě není úplně v pořádku. Prezident Zeman se prý ohledně toho podivoval, jaký může mít Hlinovský ve své funkci stres.

Novináři byli při čekání neklidní a vzpomínali, jaké bylo při jmenování Rusnoka v hlavním sále dusno, že si Zeman musel otírat čelo kapesníkem. „Škoda, že nepustí Husákovu klimatizaci,“ začal jeden. „To by nebylo vůbec nic slyšet, vždyť prská jako trabant,“ odvětil druhý. Prý by byla škoda neslyšet ódy, které si jednotliví ministři přichystali na moudrost pána Hradu. Kravaťáci z ochranky pak všechny zástupce médií jako hlídací psi ovce nahnali do sálu určeného k oficialitám.

Zemanův moonwalk

Dveře do jiného ze sálů se otevřely a tam už byla připravená hradní hudba. Před podpisovacím stolečkem se vytvořila štaflová hradba z fotografů a kameramanů. Pro lepší výhled si totiž většina z nich nosí nízké štafle. Redaktoři nemají šanci skrze tenhle živý plot cokoliv spatřit, takže si odhlasovali, že začnou nosit periskopy. ParlamentníListy.cz přesto škvírami ve zmíněném živém plotě leccos spatřily.

Ministři se postavili do řady jako při nástupu na pionýrském táboře. Zavládla celkem povznešená nálada. Po zhruba osmi minutách se měsíčním krokem, který do života přivedl Michael Jackson jako moonwalk, přišoural český prezident, jenž nicméně moonwalk vypiloval do kosmonautí dokonalosti. Nejspíš ho stále zlobí bolavý palec u nohy.

Jednotliví ministři si řekli své „Slibuji“, přičemž z nových šéfů silovějších ministerstev byla kupodivu nejhlasitější ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Ostatně už před tím se dala slyšet jedna z pracovnic Evropského parlamentu, že sice Zeman na Hradě vyvěsil vlajku Evropské unie (EU), ale jeho premiér znectil doporučení EU o vyrovnanosti příležitostí žen a mužů. Nová vláda je totiž genderově absolutně nevyrovnaná, neboť Benešová je jejím jediným členem původem z Venuše.

 


 

Zdroje: