Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Pákistánci ukázali americkým dronům tvář jejich obětí

Pákistánci ukázali americkým dronům tvář jejich obětí
Skupina pákistánských umělců obří instalací na poli upozorňuje na oběti náletů amerických dronů | zdroj: Isifa.com

Pákistán se snaží upozornit na civilní oběti bombardování amerických bezpilotních letounů. Tamní umělci umístili na pole obří portrét dívky, která při jednom z náletů dronů přišla o rodiče a dva sourozence. 

Snímek, který bude viditelný i ze satelitů, umístili umělci nedaleko vesnice v provincii Chajbar Pachtunchvá, jež sousední s Afghánistánem.

Obyvatelé této oblasti uvádějí, že útoky bezpilotních letounů jsou prakticky každodenní záležitostí a zabíjejí řadu lidí, přestože americká vláda počet civilních obětí bagatelizuje.

Podle organizace na ochranu lidských práv Amnesty International bylo při náletech na Pákistán od roku 2004 zabito 900 lidí včetně 330 dětí. Nezisková organizace Úřad pro investigativní žurnalistiku uvádí čísla ještě vyšší - podle ní nálety zabily 2296 lidí včetně 416 civilistů.

Instalaci plakátu provedla skupina, jejíž členové jsou nejen z Pákistánu, ale také z Francie a USA. Svou iniciativu nazvali "Není to rozplácnutý hmyz" (Not A Bug Splat).

Na internetových stránkách vysvětlili, že "ve vojenském slangu operátoři bezpilotních letounů Predator často o zabitých mluví jako o 'rozplácnutém hmyzu', protože vidět tělo na zrnitém videozáběru jim připomíná rozmáčknutého brouka".