Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Nelítostný duel Bobošíkové a Babiše: Grossův kmotře! A vy jdete po penězích!

Nelítostný duel Bobošíkové a Babiše: Grossův kmotře! A vy jdete po penězích!
Andrej Babiš | zdroj: Profimedia

Hosty pořadu Partie v televizi Prima family byli dnes předseda hnutí ANO Andrej Babiš a šéfka bloku Hlavu vzhůru! Jana Bobošíková. Zajímavý duel slibovaly už dřívější výroky z obou politických subjektů a předpoklad se potvrdil.

V úvodu očekávaného duelu se diskutující shodli na gratulaci pro Petra Nečase a Janu Nagyovou k jejich vstupu do manželství. O důvodu, zda tak neučinili proto, aby proti sobě nemuseli vypovídat, nechtěli spekulovat. I nadále se pořad vyvíjel v poklidu a v překvapivé shodě obou protivníků v debatě.

Prvním tématem byla kvalita potravin v Česku. Zde se debatující v podstatě opět shodli. Podle nich je potřeba posílit kontrolu potravin, zvýšit postihy za přestupky. A hlavně zabránit případům, kdy se dovezou potraviny a tady se znovu balí a deklarují jako český výrobek.

„Zasadili bychom se o to, aby byl zrušen dovoz potravin, které například obsahují silniční sůl,“ řekla Bobošíková. Podle Andreje Babiše nyní ministr Toman dobře řídí resort zemědělství a napravuje věci po pravicové vládě. I on je pro zvýšení podílu českých potravin na trhu a správné značení výrobků, aby spotřebitel vždy jasně věděl, co kupuje.

Jana Bobošíková se ohradila proti tomu, že ji redaktor Punčochář srovnával s bývalým ministrem Bendlem (ODS), který deklaroval podobné názory. „My jsme zatím žádnou příležitost ovlivňovat politiku neměli, ale jasně jsem řekla, kam směřujeme,“ ohradila se Bobošíková.

Podnikání versus poslanecký mandát

Andrej Babiš nevidí problém ve vlastnictví firem a vykonávání poslaneckého mandátu. Rozhodně nepřemýšlí o tom, že by například Agrofert prodal. Připustil však, že pokud by byl ve vládě, zanechal by jeho řízení. „V poslední době jsem slyšel hodně výroků o tom, že s námi nikdo do vlády nepůjde, takže myslím, že tady nenastane žádný problém,“ uvedl Babiš.

Jana Bobošíková se podle svých slov také domnívá, že vlastnická práva nemají být výkonem politické funkce narušena. Dotyčný by měl však jednoznačně prokázat, že jeho podnikání není provázáno se státními funkcemi.

Bobošíková řekla o Babišovi, že je bankrotář

V dalších minutách diskusního pořadu už bylo znát, že diskutující spolu zajedno nejsou. Řeč byla i o „novinářské kachně", že Babiš by chtěl být ministrem financí. Jana Bobošíková uvedla, že “z pana Babiše by měla jako z ministra financí strach, protože má za sebou bankrotářskou minulost“.  Jako příklad uvedla firmu Proferta, kde prý byl Babiš předseda představenstva. Ten toto tvrzení odmítl s tím, že naopak právě on tady zachránil řadu firem a pracovních míst.

Andrej Babiš však vyvracel tvrzení z deníku Právo, které právě uvedlo, že by chtěl vést resort financí. On sám se podle svých slov připravuje na funkci poslance. Také upřesnil, že hnutí ANO by v žádném případě nechtělo působit v resortu zemědělství.

„Ve sněmovně budu pracovat a nebudu lhát, to jsou mé představy,“ opakoval Babiš. Neodpustil si ani tvrzení, že většina poslanců ani do sněmovny nedochází a tudíž ani nepracuje. Namísto toho prý ve sněmovních bufetech popíjejí levný alkohol. „Politici lžou a neplní sliby,“ takové je hodnocení Andreje Babiše.

Andrej Babiš hovořil o řízení státu jako firmy. S tím Jana Bobošíková ostře nesouhlasila a zdůraznila, že stát je tu pro všechny, a to i pro ty, kteří třeba už nevytvářejí hodnoty.

Andrej Babiš pak upřesnil svou představu. „Stát má pracovat ve prospěch státu a jeho deseti miliónů pracujících,“ na tom trvám. I on mluvil o sociálně spravedlivém a solidárním státu, který je schopen se postarat o nemohoucí a potřebné.

Zdroje: