Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Trestných činů důchodců přibývá. Nejčastěji policie řeší drobné krádeže

Trestných činů důchodců přibývá. Nejčastěji policie řeší drobné krádeže
Důchodci | zdroj: ThinkStock

Trestných činů důchodců přibývá. Podle informací, které zveřejnil deník Právo, bylo v roce 2008 stíhaných zhruba 2000 důchodců a loni už 3000. Stále se však na celkové kriminalitě podílejí pouze malou částí.

Jaké trestné činy se skrývají za čísly ze statistik? K tomu přináší pár příkladů deník Právo a zmiňuje například drobnou kriminalitu. „Důchodce si strčil do kapsy dvoje ledové kaštany a v prodejně bez zaplacení snědl croissant se šunkou, a to v celkové hodnotě 33 Kč,“ uvedla policie s tím, že se hájil tím, že ho ke krádežím dohnala špatná sociální situace. Byl však chycen opakovaně a škoda přesáhla 5000 Kč, a tak už se jedná o trestný čin.

Trestné činy důchodců však pokrývají celé spektrum deliktů. Právo zmiňuje, že za úplatky, zpronevěru, krádeže a daňové úniky bylo stíháno 700 důchodců. Za zavinění dopravní nehody z nedbalosti statistika uvádí podíl 600 seniorů. Dopustili se prý také 7 vražd a 14 znásilnění.

Byť počet stíhaných důchodců stále roste, na celkové kriminalitě se prý podílejí velice málo. Právo uvádí, že například počet stíhaných osob mladších ročníků v roce 2008 byl 122 tisíc.

Zdroje: