Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Nejvyšší soud USA chystá návrh zrušení práva na potrat, naznačuje uniklý dokument

Nejvyšší soud USA chystá návrh zrušení práva na potrat, naznačuje uniklý dokument
Aktivistky a aktivisté protestují před budovou Nejvyššího soudu USA proti zákazu potratů | zdroj: Profimedia

Server Politico zveřejnil dokument s návrhem, který zpracoval konzervativní soudce Samuel Alito. Z textu vyplývá, že americký Nejvyšší soud se chystá zrušit právo na potrat v USA. Verdikt by měl být veřejný až za dva měsíce. K budově Nejvyššího soudu USA ve Washingtonu se vydaly protestovat stovky Američanů. 

Americký prezident Joe Bidendnes uvedl, že neví, zda je uniklý návrh rozhodnutí nejvyššího soudu USA na zrušení práva na potrat pravý a zda odráží konečné stanovisko soudců.

Server Politico dříve informoval, že soudci hlasovali pro zrušení precedenčního rozsudku z roku 1973, kterým byly legalizovány potraty v celých Spojených státech. Podle agentury Reuters Biden dodal, že jeho administrativa je v takovém případě připravena bránit právo na interrupci.

„Věřím, že právo ženy na volbu je zásadní,“ uvedl Biden ve svém prohlášení. Pokud bude rozsudek v kauze známé jako Roeová versus Wade z roku 1973 zrušen, právo žen na potrat podle něj budou muset hájit volení představitelé.

„Bude na volených představitelích našeho národa na všech úrovních, aby chránili právo ženy na volbu. A bude na voličích, aby si v listopadu vybrali kandidáty, kteří jsou pro potraty,“ uvedl šéf Bílého domu.

Soud má v záležitosti potratů definitivně rozhodnout před svou letní přestávkou, tedy koncem června nebo začátkem července. Pokud bude verdikt z roku 1973 zrušen, může podle amerických médií začít platit zákaz potratů téměř okamžitě ve více než 20 amerických státech.

Agenturám Reuters a AP se pravost návrhu stanoviska, který zveřejnilo Politico, zatím nepodařilo ověřit. Uniklý návrh však vyvolal protest, který se konal od pondělního večera až do ranních hodin před budovou amerického nejvyššího soudu.

Zdroje: