Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Nejférovějším dodavatelem energií je MND, rozhodl test webu srovnám.cz

Nejférovějším dodavatelem energií je MND, rozhodl test webu srovnám.cz
zdroj: tisková zpráva

Trh s energiemi si nese pověst divokého západu, ale že se situace mění ukazuje i výroční průzkum, který v rámci sítě Tiscali provedl srovnávací portál srovnám.cz. Jeho uživatelé hodnotili 17 různých dodavatelů v deseti kategoriích, jako je třeba srozumitelnost smluvních dokumentů nebo vracení přeplatků při vyúčtování.

Nešlo přitom pouze o známkování jednotlivých kategorií: součástí online dotazníku bylo i ohodnocení důležitosti dané kategorie, podle kterého se pak body dále násobily. Pro většinu uživatelů například nebylo důležité, aby měl dodavatel kamennou pobočku, a proto se i splnění této kategorie hodnotilo méně body, než naopak velice žádaný provoz bezplatné telefonní infolinky.

Se skóre 121 ze 140 možných bodů se v průzkumu na prvním místě umístila společnost MND, následovaná Europe Easy Energy se 116 body. Žádný další dodavatel už nepřelezl stovku a smutnou skutečností je nízká pozice „známých firem“, jako je například ČEZ (10. místo, 48 bodů) nebo hned za ním Pražská energetika (44 bodů).

dodavatel zdroj: tisková zpráva

Dodavatelé tratili především v kategorii etického kodexu, vydávaného Energetickým regulačním úřadem – ze všech 17 hodnocených společností je jeho jediným držitelem právě vítězná MND. Překvapením je také zmiňovaný provoz bezplatné infolinky, chybějící nejenom řadě menších společností, ale i velkým energetickým hráčům. Více informací o celém průzkumu je k dispozici na webu srovnám.cz.

Výsledky průzkumu odrážejí vývoj, který na trhu s energiemi probíhá. Lidé už si dávají pozor nejenom na celkovou cenu, nabízenou konkrétním dodavatelem, ale také na podmínky, které jim dodavatel nabízí. Právě tomuto poučenému přístupu vychází srovnávací portál srovnám.cz vstříc a zohledňuje ho ve své koncepci.

Zdroje: