Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Nechápavý Troška o drsném rozhovoru s Tachecí: Ale já Hitlera nechválil!

Nechápavý Troška o drsném rozhovoru s Tachecí: Ale já Hitlera nechválil!
Zdeněk Troška | zdroj: Mediafax

Režisér Zdeněk Troška v nedávném rozhovoru s Barborou Tachecí pro MfD prý pochválil Adolfa Hitlera za to, že v kontextu zaměstnanosti „postavil Německo na nohy“. Režisér ale po vážné kritice a hodnocení jeho slov pro ParlamentníListy.cz uvedl, že rozhovor před publikací neviděl a výsledek byl podle jeho slov vytržený z kontextu.

Pane Troško, některé „zvedl ze židle“ Váš rozhovor s Barborou Tachecí… Někteří politologové označili Vaše vyjádření o Hitlerovi za možnou „propagandu“ režimu, stejně jako komunismu. Co tomu říkáte?

Že dělají z komára velblouda, něco takového by mě opravdu nenapadlo. Hitlera jsem rozhodně nechválil! Věci vytržené z kontextu vyznívají mnohdy jinak, než jak bylo zamýšleno.

Někteří ale útočí naopak na Barboru Tachecí, že Vás přesně dostala tam, kam potřebovala. Neměl jste ten pocit?

Možné to je, to se zeptejte jí. Mrzí mě, že mi rozhovor neposlala k autorizaci, jak to dělají slušní novináři. Volal jsem jí, jak mohla dát článku takový nesmyslný nadpis; hájila se, že to je práce někoho v redakci. Takže MF Dnes funguje jako bulvár, na skandální titulek přitáhnout co nejvíc čtenářů.

Dva pohledy – komunismus, který bral lidem majetek, svobodu, zavíralo se za vlastní názory a byla práce, bylo levné bydlení, lidé měli sociální jistoty. Dnes je svoboda slova, lidé mohou podnikat, cestovat, žít podle svého, přesto je řada lidí na hraně sociálního dna, nemají ani na základní potraviny, léky. Co byste na to řekl? Zhodnotil?

Že je to pravda. Stačí se dívat kolem sebe; ostatně všechny informace našich médií nás dnes a denně utvrzují v tom, že opravdu není všechno zlato, co se u nás demokraticky třpytí.

Vy jste člověk, který se setkává jak s těmi VIP, velvyslanci, politiky, režiséry, podnikateli, producenty, tak i se zcela „obyčejnými“ lidmi. Máte pocit, že na rozdíl od intelektuálů můžete daleko více srovnávat?

Zdroje: