Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 8°C Skoro zataženo

Nečas vs Kalousek. Oťukávání i boj o moc, míní politologové

Nečas vs Kalousek. Oťukávání i boj o moc, míní politologové
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

V koalici to začíná mezi premiérem Petrem Nečasem z ODS a ministrem financí a zároveň místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem pěkně skřípat.

Nejprve zde byla tahanice o tajemníka pro záležitosti EU podřízeného přímo předsedovi vlády, jehož funkci označil Kalousek za podvod na voličích, a nyní hádka o povodňovou stokorunu (daň). ParlamentníListy.cz se zeptaly politologů, zda se jedná o spor o tyto věci jako takové, či zda probíhá vzájemné testování sil.

Podle politologa Josefa Mlejnka jr. se jedná o obojí. Pro zřízení tajemníka pro záležitosti EU má podle Mlejnka Nečas pádné argumenty a TOP 09 testuje kritikou tohoto úřadu svou sílu.

Mlejnek totiž míní podobně jako Nečas, že mnoho agend týkajících se EU nemá již nic společného se zahraniční politikou a při pokročilé integraci se jedná de facto o politiku vnitřní, která se dotýká každého ministerstva, a proto by měla být koordinace těchto politik pod premiérem. Jedná se zde o spor o moc, protože TOP 09 by chtěla tyto pravomoci zachovat pro ministra zahraničí Karla Schwarzenberga.

Celý článek na ParlamentniListy.cz