Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 3°C Občasný déšť

Nečas před odchodem rozpustil NERV. Rusnok chce ekonomy povolat zpět

Nečas před odchodem rozpustil NERV. Rusnok chce ekonomy povolat zpět
Jiří Rusnok | zdroj: isifa/Lidové noviny/PAVEL WELLNER

Jedním z posledních kroků premiéra Nečase bylo, že rozpustil Národní ekonomickou radu vlády. Členové NERV však plánují, že budou v jiné formě v konzultacích pro stát pokračovat. Jde zejména o tom, aby nezapadly návrhy, které patnáctka ekonomů již od roku 2010 připravuje. Ve volném čase a zadarmo.

„Když nastoupila úřednická vláda minule, bylo to obtížné. Zůstávaly před námi zásadní věci typu penzijní reforma. Teď je to však jiné. Řada důležitých změn je už v běhu a dopracovat stačí drobnosti,“ myslí si Jan Procházka, jeden z členů expertní skupiny.

Sám pracoval na zefektivnění státních úřadů. Jeho metodiku posuzování nákladů na administrativu, inspirovanou Velkou Británií či Kanadou, již schválilo Ministerstvo financí. Nyní je třeba jen dosadit do systému současné náklady, aby mohl začít fungovat.

Pokud Rusnok požádá, vrátíme se 

Obdobně uvažuje i Daniel Münich, který sepsal plán na rozhýbání pracovního trhu. „Má odbornost je veřejně k dispozici a jestli mě někdo bude chtít poslouchat, budu mluvit,“ prohlašuje pro Hospodářské noviny. A podobně uvažují i další bývalí členové ekonomické rady - Miroslav Zámečník, Michal Mejstřík nebo Pavel Kohout.

Všichni se shodují, že pokud je Jiří Rusnok požádá, budou dále pokračovat. A lze předpokládat, že žádost padne. Rusnok to naznačil již na neformální rozlučce NERVu, kam dorazil z titulu člena poradního sboru - seděl v něm totiž hned od jeho vzniku.  

Zdroje: