Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Nečas pomáhá Miloši Zemanovi na Hrad

Nečas pomáhá Miloši Zemanovi na Hrad
Petr Nečas | zdroj: Mediafax

Týdeník Respekt hodnotí politiku premiéra Petra Nečase. Ta sice dosahuje stanovených cílů, ale umělecký dojem je naprosto zoufalý. Magazín se obává, že to dlouhodobě povede k vládě ČSSD s komunisty a krátkodobě k úspěchu vyhraněného a srozumitelného Miloše Zemana v prezidentské volbě.

Respekt píše, že podle svých stoupenců je premiér Petr Nečas neobyčejně úspěšný. Prosadil prakticky vše, co si předsevzal. Vláda poměrně úspěšně krotí zdivočelé státní finance, justice začala potírat korupci, po mnoha letech se podařilo uzavřít dohodu mezi státem a církvemi, a k tomu se jeho skeptický pohled na EU stal hlavní linkou naší zahraniční politiky.

Kromě toho dokázal rozvrátit Věci veřejné, u kterých se nikdy netajil názorem, že se jedná o zlatokopy. Získal ještě poslušnějšího koaličního partnera, který se bojí vypadnutí z politiky natolik, že je s ním velmi snadná domluva.

Jenže tento způsob vládnutí má podle Respektu dvě stránky. „Politika v Nečasově podání se stala krajně náročnou disciplínou i pro pouhé diváky,“ píše magazín. Nečas navíc tuto nesrozumitelnost ještě vyzdvihuje jako správnou. Není prý až takový problém, že chce vládnout v menšině, ale spíše to, že to dělá bez jasných pravidel.

Zdroje: