Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Nečas jako vyměněný. Analytik pozoroval v ČT trochu jiného premiéra

Nečas jako vyměněný. Analytik pozoroval v ČT trochu jiného premiéra
Petr Nečas. | zdroj: Mediafax

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ V pořadu Máte slovo Michaely Jílkové přivítali málo obvyklého hosta televizních diskusních pořadů. Byl jím premiér Petr Nečas, který překvapil nejen účastí, ale i tím, jak si ve studiu České televize počínal. Mediální odborník Jiří Balvín upozornil, že takhle uvolněného, vtipného, usměvavého a neagresivního premiéra ani neznáme.

O podmínkách živnostníků přišel do přímého přenosu České televize v pořadu Máte slovo s Michaelou Jílkovou diskutovat i premiér Petr Nečas. Předseda vlády i ODS si nemohl vybrat lepší téma, protože nedávný výrok ekonomického experta ČSSD Jana Mládka o parazitujících živnostnících jeho straně nahrál. Možná i to bylo důvodem, že jsme viděli premiéra, kterého ani neznáme. „Kupodivu působil velmi pozitivně, věcně, klidně, s rozvahou,, dokonce se i usmál. Zatímco po jednáních vlády působí při setkání s novináři nepříjemně, někdy i v odpovědi sekne po tazateli, tak tentokrát lze o něm mluvit jen pozitivně,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Jiří Balvín.

Za Nečasovou do očí bijící proměnou vidí dobře odvedenou práci mediálního poradce, který mu vysvětlil, aby se nemračil, ale usmíval a mluvil věcně. „A přesně v duchu takových pokynů Petr Nečas působil. Byl uvolněný, vtipný, usměvavý, neagresivní. A takhle to vlastně má být. I když říkám nepříjemné věci, tak je musím říct, netvrdím, že přímo s úsměvem, ale s určitým optimistickým podkladem. Využil také té osudové chyby sociálních demokratů, kteří vyrazili, a to už jim nikdo neodpáře, proti OSVČ, proti živnostníkům. Tady Nečas získával body tím ´pomůžeme, odstraníme administrativu, byrokracii´, a to velmi věcnými vyjádřeními,“ oceňuje Jiří Balvín.

ODS tak strašně ztratila, že jí jedno vydařené vystoupení předsedy asi nepomůže

Přesto přese všechno si někdejší ředitel České televize není jist, že to mohlo nějak výrazněji změnit pohled veřejnosti na premiéra a stranu, jejímž je předsedou. „Tady je problém, že ODS tak strašně ztratila, že takové jednotlivé vystoupení nemusí zas až tolik zapůsobit. Ale pro lidi, kteří jsou ODS přes to všechno, co se stalo, přece jen ještě nějakým způsobem nakloněni, tak je to vlastně argumentační podklad, který mohou používat: ´Podívejte, co říkal premiér, podívejte, že to ODS se živnostníky myslí dobře.´ Takže ten dopad může být pozitivní,“ domnívá se Jiří Balvín.

Zdroje: