Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Nečas hot, Schwarzenberg čehý. A Česko je v EU "za kašpara"

Nečas hot, Schwarzenberg čehý. A Česko je v EU "za kašpara"
zdroj: Mediafax

Cimrman ani kocourkovští by to nevymysleli lépe. Řadu let neměla Česká republika státního tajemníka pro věci EU žádného, během jednoho týdne se ale touto funkcí pyšní hned dva lidé. Důvod? Svár premiéra Petra Nečase (ODS) a šéfa diplomacie Karla Schwarzenberga (TOP 09).

V době, kdy TOPka kvůli kauze Bátora "stávkovala" a nechodila na vládu, jmenoval tajemníka pro EU právě premiér. Kníže však neztratil tvář a po pár dnech se rozhodl jmenovat do téže funkce jinou osobu. Podle něho to není na škodu. Nečasův kůň prý bude jednat o záležitostech EU v tuzemsku, ten knížecí zase v zahraničí.

A jak se na celou věc dívá Evropský parlament? Považuje ji za zásadní, nebo spíše za bouři v české sklenici vody? ParlamentníListy.cz oslovily europoslance, kteří spíše než zástupci tuzemské politické scény mohou posoudit, zda dvojkolejnost českého tajemníka pro EU udělá v zahraničí pověstný "bugr", či ne.

Europoslanec Libor Rouček (ČSSD) soudí, že Češi si v EU dvěma tajemníky příliš pověst nezlepší. "Vytvoření dvou eurotajemníků pouze utvrdí příslušné evropské politiky a úředníky v názoru, že česká politika není schopna vytvořit jedno jediné společné stanovisko," sdělil redakci. Negativní pohled na tuzemsko prý poskytuje jednak fakt, že jinak vystupuje prezident a vláda, jednak skutečnost, že dohodnout se na společném stanovisku nedokáže ani ona sama. 

ČR? Nespolehlivý kašpar

"Česká republika bude považována za nevypočitatelnho a nespolehlivého kašpara; její již beztak slabá pozice bude ještě slabší," dodal europoslanec. Podobný názor sdílí i komunisté. "Osobně to řešení, že jsou jmenováni dva tajemníci, považuji za nešťastné," sdělil ParlamentnímListům.cz europoslanec Jiří Maštálka (KSČM). Problém vidí zejména v rozdělení kompetencí obou tajemníků. Ty prý nejsou zřetelně jasné. A přinesou tak řadu problémů.

Občanští demokraté jsou ale logicky v hodnocení kroku premiéra Nečase, respektive vicepremiéra Schwarzenberga, mírnější. Podobné spory jsou podle nich typické i pro mnoho dalších zemí.

ODSka mírní rozpaky

"Jedná se o vnitrostátní spor, který na naše fungování v EU nebude mít žádný dopad," kontruje Roučkovi Hynek Fajmon z ODS. Premiérské řízení euroagendy považuje za vhodné. "Chápu, že se to Ministerstvu zahraničních věcí nelíbí, protože přichází o vliv, ale je to jediný rozumný a funkční model řízení euroagendy," dodal pro redakci.

O tom, že dva tajemníci pro EU rozhodně nejsou zbyteční, se ParlamentníListy.cz snažil přesvědčit i další europoslanec Jiří Havel (ČSSD).

"Tato funkce je podobná jako funkce jakéhokoliv jiného tajemníka, jen má o trochu větší pravomoci. Náměstků je také více a nikdo se nad tím nepozastavuje, " sdělil redakci stínový ministr zemědělství. Otázkou tak podle něho není to, zda jsou dva tajemníci nadbyteční, ale to, jak celou situaci řešil premiér. "Je to chaos? Řídí tady ještě něco premiér? Šlo o gesto, nebo předem načasovaný krok?" táže se Havel.

Nečas jmenoval na post tajemníka minulý týden Vojtěcha Bellinga, ačkoli Schwarzenberg trval na tom, že by Česko v zahraničí měl reprezentovat jeho rezort, nikoliv tajemník. Nečasovo jednání označil za "klukovinu". Sám ale o nic dospěleji nereagoval - jmenoval svého státního tajemníka pro EU. Stal se jím jeho první náměstek Jiří Schneider.

Kníže má jasno

V rozdělení práce mezi oběma tajemníky má Schwarzenberg jasno. "Tajemník, co je na úřadu vlády, se bude věnovat vnitřní koordinaci, protože samozřejmě u premiéra se shromažďují podklady z různých ministerstev. Můj náměstek a státní tajemník mě bude zastupovat v Bruselu či jinde v zahraničí, kde je nutno zastupovat Českou republiku venku," řekl v neděli České televizi. Truc proti premiérovu rozhodnutí to prý není, jen chce jasně vymezit role v evropské politice.

Podle Nečasova tajemníka Bellinga však tato funkce nejde rozdělit. "Každý náměstek pro EU na každém úřadě jezdí do Bruselu i jinam vyjednávat v rámci svých agend. Totéž bude platit i pro mě," podotkl. Jeho jmenování prý bylo jen formalitou, jelikož danou práci už beztak vykonával. Funkce podle něj i premiéra Nečase nijak nezasahuje do kompetencí ministerstva zahraničí.