Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Na zemi žije 10 milionů duchů. Nikdo se o ně nestará

Na zemi žije 10 milionů duchů. Nikdo se o ně nestará
Děti v uprchlickém táboře v Jižním Súdánu, které se narodily bez státního příslušenství | zdroj: Profimedia

Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) zahájil globální kampaň, jejímž cílem je do deseti let jednou pro vždy vyřešit otázku lidí bez státního příslušenství, tedy takzvaných duchů. Nulových občanů nebo též neobčanů může být v současné době až 10 milionů.

Kampaň s hlavičkou 'I Belong' (Někam patřím) odstartovala na počátku listopadu. Zaštiťuje ji mimo jiné laureát Nobelovy ceny za mír Desmond Tutu nebo herečka Angelina Jolie, kteří společně s šéfem kampaně Antoniem Guterresem vyzývají svět k šíření otevřeného dopisu, který má symbolicky podepsat 10 milionů lidí.

Problém s nulovým občanstvím se sice může na první pohled zdát jako banalita, jenže nemožnost jedince někam patřit vyvolává podle Guterrese v lidech pocit, jako by jejich existence byla zločin. "Nabízí se historická příležitost toto utrpení během deseti let ukončit a navrátit tak naději milionům," prohlásil k příležitosti spuštění kampaně.

Jeho slova potvrzují i samotní duchové. "Bez národnosti nejste lepší než zvíře plahočící se z jednoho místa na druhé. Nejste nikým, nikam nepatříte," říká Maryam Draogo, který nedávno získal občanství v Pobřeží slonoviny.

A jak se mohlo stát, že někdo nemá vůbec žádné občanství? Tento problém způsobil především vznik nových států. Celkem ve 27 zemích brání úřady matkám, aby jejich potomek získal po narození občanství.

Lidští duchové

Podle UNHCR jsou lidé bez občanství po právní stránce žijícími duchy. Nemají nárok na vzdělání ani zdravotní péči a jsou vystaveni riziku černého obchodu. Právě to chce UNHCR změnit s pomocí svého desetibodového plánu. Jenže úřad komisaře si nejspíš dělá příliš velké naděje. Přesto by však díky kampani mohl svět začít věnovat víc pozornosti problému s neobčany. 

Alarmující situace je například v Malajsii, kam z Barmy z důvodů diskriminace a nulových práv prchají rohingyjští muslimové. Barmská vláda Rohingye jako své občany neuznává. Ve chvíli, kdy překročí hranice jiné země, získají nárok na takzvanou kartu OSN, ale to je teprve první krok na dlouhé cestě přihlásit se ke státnímu příslušenství jiné země. 

Nejhorší situace je ve zmíněné Barmě, kde žije na jeden milion Rohingyů. Další zeměmi s vysokým počtem obyvatel bez státní příslušnosti jsou Pobřeží slonoviny, Thajsko, Nepál, Litva či Dominikánská republika.

OSN varuje, že kvůli konfliktu v Sýrii může počet lidí bez státní příslušnosti rapidně stoupnout. Syrské uprchlice, které před občanskou válkou utekly do Jordánska nebo Libanonu, porodily více než 50 tisíc dětí, jimž chybí rodné listy.

Pozitivní alespoň je, že v rámci iniciativy, která kampani UNHCR předcházela, nabyli státního příslušenství čtyři miliony duchů.