Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Na zastávkách ve Středočeském kraji budou cestujícím sloužit chytré označníky

Na zastávkách ve Středočeském kraji budou cestujícím sloužit chytré označníky
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Na autobusových zastávkách ve Středočeském kraji budou cestujícím sloužit chytré označníky. Budou je informovat o odjezdech spojů, zpoždění či bezbariérovosti. Organizace Integrovaná doprava Středočeského kraje (IDSK) vypsala zakázku na dodávku technologie. Náklady jsou do 118 milionů korun bez DPH, většinu pokryje dotace z EU. První informační panely se na zastávkách objeví letos v létě, informoval dnes ČTK Josef Holek z krajského úřadu.

Podle krajského radního pro veřejnou dopravu Petra Boreckého (STAN) projekt přispěje ke zvýšení informovanosti cestujících a atraktivitě veřejné dopravy. "Půjde o nízkoenergetické informační panely s technologií E-paper. Panel bude disponovat velikostí 13,3 palce a bude umístěn v horní části označníku. Zobrazovat budou čtyři nejbližší odjezdy s informacemi o čísle linky, směru a cílové stanici, počet minut do odjezdu včetně zpoždění a bezbariérovosti. Poslední řádek mohou využít obce a informovat zde občany," uvedl Borecký.

Na projektu se mají finančně podílet i obce. Ke konci ledna bylo podepsáno 66 smluv a dalších sedm schválily orgány obcí. "V tuto chvíli je již v projektu chytrých zastávek počítáno minimálně se 400 systémy E-paper," dodal radní.

Chytrý označník bude energií zásobovat set baterií, který zajistí provoz po dobu minimálně pěti let, zpravidla je však jeho životnost o více než 20 procent delší. Infopanel včetně baterií bude umístěn přímo v konstrukci dvoutyčového označníku.

Zdroje: