Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Na univerzitě v ruském Permu se střílelo. Na místě je osm mrtvých

Na univerzitě v ruském Permu se střílelo. Na místě je osm mrtvých
Policisté evakuují studenty z budovy univerzity v Permu | zdroj: Profimedia

Dnešní střelba na Permské státní univerzitě si vyžádala osm mrtvých. Informovaly o tom tiskové agentury s odvoláním na ruský vyšetřovací výbor. Útočníkem má být student univerzity.

V univerzitním areálu střílel útočník, kterého později identifikovali jako studenta permské univerzity. Zbraň si měl opatřit už v květnu. Podle ruských médií ho zadržela policie, při zatýkání se pachatel bránil a utrpěl zranění. Jeho motivy jsou zatím nejasné. Další lidé jsou zranění. Studenti byli z budovy univerzity evakuováni.

Studenti se před útočníkem začali zavírat v univerzitních posluchárnách, další lidé vyskočili z oken, popsal zdroj z bezpečnostních složek pro agenturu TASS. Agentura Ria Novosti uveřejnila videa, která mají zachycovat přímo střelce i pokusy některých lidí utéct. Na jednom záběru lze vidět muže oblečeného v černém, má zakrytý obličej a pušku a blíží se k jedné z budov univerzity.

Další videa zachycují studenty, kteří se snaží uniknout a skáčou z oken budovy. Studenti údajně také stavěli barikády ze židlí, aby střelci zabránili vniknout do poslucháren. „Ve třídě bylo asi 60 lidí. Zavřeli jsme dveře a zabarikádovali je židlemi,“ řekl agentuře Reuters student Semyon Karyakin.

Zatím není jasné, kolik je na místě zraněných a informace o počtu obětí se liší, regionální ministerstvo zdravotnictví informovalo o 19 zraněných a ne všechna zranění jsou podle něj střelná. Někteří studenti se totiž poranili, když se pokoušeli utéci a vyskočili z oken.

Místní média identifikovala střelce jako osmnáctiletého studenta, který dříve zveřejnil na sociálních sítích fotku, na které pózuje s puškou, helmou a municí. Fotografii ale nebylo podle agentury Reuters možné nezávisle ověřit.

„Přemýšlel jsem o tom už dlouho, jsou to roky, a uvědomil si, že nadešel čas udělat to, o čem jsem snil,“ napsal údajně útočník na svůj profil na sociálních sítích — příspěvek, který mu byl připisován, byl později smazán. Měl také naznačovat, že jeho čin nemá nic společného s politikou, ale jeho motivací je nenávist.

V letošním roce se v Rusku střílelo ve škole v Kazani, zemřelo tu devět lidí a další byli zranění. Šlo o nejtragičtější případ střelby ve škole v Rusku od roku 2018, kdy univerzitní student na Ruskem okupovaném Krymu zabil 20 lidí a následně i sebe.

Město Perm se nachází na východě evropské části Ruské federace a je vzdálené asi 1 100 kilometrů od Moskvy.

Zdroje: