Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Na Hradě se za Havla kradlo a trhalo ze zdí, naznačili Zeman s Klausem

Na Hradě se za Havla kradlo a trhalo ze zdí, naznačili Zeman s Klausem
Václav Klaus s Milošem Zemanem | zdroj: Mediafax

Když se prezident Václav Klaus v úterý sešel se svým nástupcem Milošem Zemanem, postěžoval si, že když se před deseti lety na Pražský hrad stěhoval on, našel reprezentativní prostory v dezolátním stavu.

„Můžu ujistit, že se pan prezident nedočká žádného překvapení, jakého jsme se dočkali my v roce 2003, když tady byly ze zdí vytrhány na míru vyrobené knihovny a já jsem tři měsíce seděl v malé kanceláři,“ postěžoval si Klaus. A jeho nástupce si přisadil, že si již nastudoval materiály o kanceláři a správě Pražského hradu a „s potěšením jsem zjistil, že počet 'mank', aneb ukradených věcí se za pana Klause snížil téměř na nulu,“ pochvaloval si.

Útok na administrativu zemřelého exprezidenta Havla se podle bulvárního deníku Blesk snažil bagatelizovat jeho někdejší mluvčí Ladislav Špaček. „Takhle to určitě pan prezident Klaus nemyslel, že se tam kradlo. Asi se ty knihovny někam přemístily. To jsou spíš jen takové historky pro pobavení,“ myslí si Špaček.

Havlův někdejší kancléř Ivo Mathé si v rozhovoru pro Lidovky.cz jakékoliv nesrovnalosti jednoznačně odmítl. „Václav Havel si odvezl nábytek, který byl jeho vlastní. Daroval mu ho pan (Bořek) Šípek. Naopak správně by to mělo být vystěhované úplně celé, aby si to mohl zařídit sám, což také později Klaus udělal,“ namítá Mathé.

Zdroje: