Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Mnozí lékaři dychtí po příjmech v eurech. Péče se zhorší

Mnozí lékaři dychtí po příjmech v eurech. Péče se zhorší
zdroj: tisková zpráva

Už jsme si zvykli na lékaře ze Slovenska a Ukrajiny, stejně jako si němečtí a rakouští pacienti pomalu zvykají na český akcent v lámané němčině. Je to prostý fakt, trend, který se bude pravděpodobně dále prohlubovat a veletrh se skrytým přízviskem ,,vábení západních špitálů“ nebyl poslední.

Ti, co vytvořili Evropu bez hranic s volným pohybem zboží, služeb, kapitálu a osob nemohou přece nyní apelovat na lásku k vlasti u odcházejících doktorů a zdravotního personálu, který začíná být vážně nedostatkovým zbožím.

Peníze, postup, méně přesčasů

Verbíři 32 soukromých klinik se na veletrhu předháněli v licitování. Nástupní plat nejméně 3500 eur a pro lékaře specialistu s praxí přes 6000 eur. K tomu zaručený kariérní postup a možnost dalšího vzdělávání. A pochopitelně daleko méně přesčasů. Kdo by odolal?

"Pokud se v České republice podmínky pro lékaře nezlepší, tak plánujeme, že budeme shánět místo v Německu," řekl na veletrhu chirurg Michal Fajt s odvoláním na akci Děkujeme, odcházíme, do níž se připojilo už 3500 lékařů. Iniciativa rovněž požaduje, aby základní plat lékaře bez přesčasů činil 1,5 až trojnásobek průměrné mzdy, jinak hrozí ke konci roku hromadnými výpověďmi.

Celý článek na ParlamentniListy.cz