Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Místo, které bylo slavné pěvkyni domovem i vězením

Místo, které bylo slavné pěvkyni domovem i vězením
Zámek ve Stráži nad Nežárkou. | zdroj: Profimedia.cz

Jednou z velmi pěkných, a zároveň nepříliš profláknutých perel jihu Čech je zámek ve Stráži nad Nežárkou. Ačkoliv historie památky, původně hradu, sahá až do středověku, jeho nejslavnější majitelka se do něj nastěhovala až ve 20. století - pěvkyně Ema Destinnová. Ve stylovém sídle se vedle umění věnovala i tehdy populárnímu okultismu.

Destinnová zámek koupila v roce 1914. Byl to zřejmě šťastný nápad. Pěvkyně a spojka tehdejšího protirakouského odboje se totiž o dva roky později dostala pod stálý policejní dohled a nemohla vycestovat. Žila tedy ve Stráži, která v té době byla v podstatě jejím domovem i vězením zároveň.

Destinnová nicméně Třeboňsko milovala. Chodila prý na procházky i rybařit. Doma se pak, ať už sama či s přáteli, věnovala dalším více či méně výstředním koníčkům. Ačkoliv ji proslavil zpěv, psala i básně, prózu a také divadelní hry. Ve Stráži během války psala román s náměty ze života předchozích majitelů zámku a také hru Tůně, vydanou pod pseudonymem. Po válce ji premiérově předvedli tamní ochotníci. Rozsáhlý "válečný" román pak poprvé vyšel v polovině dvacátých let.

Destinnová však měla i svou tajemnou stránku. Vlastnila spoustu knih o okultních vědách a ezoterice, údajně zakoupených od předchozího majitele zámku. Výstřední zálibu pak zřejmě roky provozovala i v praxi, včetně duchařských seancí. Na zámku měla také kostlivce, spala v černé ložnici a hosty oblažovala různými dalšími bizarními doplňky interiéru.

Jak uměleckou profesi a záliby Destinnové, tak i tento její netradiční koníček reflektují současné zámecké prohlídky. Lidé si však na zámku prohlédnou třeba i expozici, která představuje další slavnou umělkyni - pěvkyni a žákyni Emy Destinnové Jarmilu Novotnou. Uslyší také výjimečné hlasy obou žen.

Manželství, které se nepovedlo

Ačkoliv se s pobytem Destinnové ve Stráži bezpochyby pojí spousta šťastných dní, zažila tu i krušné časy. Po válce se jí už plně nepodařilo navázat na dřívější úspěchy. Ve 20. letech se také potýkala s finančními potížemi a ani v osobním životě jí nebylo dobře. V roce 1923 se jejím manželem stal letec Josef "Joe" Halsbach.

Byl mladší o 20 let, a ačkoliv ho Destinnová zřejmě dost milovala, manželství se nevydařilo. Halsbach ji nakonec opustil, byť se nikdy oficiálně nerozvedli. Později se přidaly i zdravotní potíže a Destinnová nakonec v lednu 1930 zemřela v pouhých 51 letech na mrtvici, která ji zasáhla po operaci očí.

Na kole až k památníčku

Destinnovou dosud na Třeboňsku nepřipomíná jen expozice ve Stráži, ale také stezka Po stopách Emmy Destinnové. Začíná v Třeboni a provede cyklisty půvabnou krajinou rybníků, ale i kolem barokního loveckého zámku Jemčina. Další z památek na stezce je pak právě žulový pomník Emy Destinové v Novosedlech nad Nežárkou. Celá stezka má zhruba 50 kilometrů.

Hrob Destinnové je však daleko od Třeboňska - v hrobce Slavín na Vyšehradě.

Zdroje:
Vlastní, operaplus.cz