Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Mirek Topolánek: Děláme vše pro to, abychom zchudli

Mirek Topolánek: Děláme vše pro to, abychom zchudli
Mirek Topolánek | zdroj: isifa/Lidové noviny/TOMAS HAJEK

Tendr na výstavbu dvou nových bloků jaderné elektrárny Temelín byl špatně vypsaný, říká někdejší premiér Mirek Topolánek v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Podporuje nový zákon o odpadech, který by umožnil energeticky využívat odpad. Jen na jádro a obnovitelné zdroje se podle něj spoléhat nedá. Zároveň varuje před "novým zeleným komunismem".

Tendr na dostavbu Temelína prý nebyl dobře vypsaný. "Byl vypsán strašně rigidně podle zákona o veřejných zakázkách, proto to neumožňovalo větší variabilitu nabízejících. Potřebovali bychom pružnější způsob, který by umožňoval například vstup dalších zájemců během tendru," myslí si Mirek Topolánek. Už dnes se v něm prý utratily velké peníze a bude těžké z toho vyjít se zdravou kůží bez arbitráží.

 Jako daleko zajímavější vidí bývalý předseda ODS jadernou elektrárnu Dukovany. "Temelín je potřeba dostavět. Zcela jistě to nebude v plánovaném termínu, protože jeho výkon nebude v té době potřeba. Nepochybně ale budeme řešit Dukovany, buď souběžně, nebo pravděpodobně ještě dřív," říká.

V současné době nelze předpovědět, jakým směrem se bude energetika ubírat, Topolánek ale tvrdí, že do roku 2035 Temelín potřebovat nebudeme. "Což je na druhé straně velká chyba vyplývající z chybně nastavených podmínek pro investory, které způsobily například fotovoltaický boom," podotýká.

Konec skládek

Topolánek podporuje nový zákon o odpadech, který by umožnil spalovat nerecyklovatelný komunální odpad a energeticky jej tak využít, zároveň by tím došlo ke snížení počtu skládek. Někdejší premiér nevidí vzhledem k okolnostem jinou alternativu. Jádrem lze podle něj řešit jen výrobu elektřiny pro základní zatížení. A koncept postavit energetiku na obnovitelných zdrojích pokládá dle svých slov za nesmyslný.

"My tu neřešíme problém záchrany planety. Nebudu první, kdo bude říkat, že země se bude spíš ochlazovat," uvedl Topolánek. Samozřejmě je prý pro to, aby se lidé na celém světě měli dobře. "Jsem ale proti tomu, abychom na to konto chudli," podotýká. "A my děláme všechno pro to, abychom zchudli a aby se tu životní úroveň snižovala. Za celým klimatickým šílenstvím vidím nový zelený komunismus, který Evropu přivede do neskutečných problémů," uzavírá Mirek Topolánek pro HN.

Zdroje: