Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Ministr spravedlnosti Blažek nechce rušit možnost podmínky za znásilnění

Ministr spravedlnosti Blažek nechce rušit možnost podmínky za znásilnění
Ministr spravedlnosti Pavel Blažek | zdroj: Petr Hloušek / Právo / Profimedia

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) by nechtěl rušit možnost uložit za znásilnění podmíněný trest. V diskusním pořadu televize CNN Prima News Partie Terezie Tománkové dodal, že je třeba hledět na to, kdy takové tresty soudy ukládají. Poukázal na to, že existují různé intenzity a druhy znásilnění. 

Ministerstvo by podle Blažka chtělo zavést povinné školení soudců. V posledních dnech vyvolal silnou kritiku veřejnosti případ opakovaného znásilnění dívky otčímem, za které pachatel dostal u odvolacího soudu podmíněný trest. Ministerstvo se případem zabývá, podle Blažka musí nejprve nastudovat spis.

"Nechtěl bych rušit podmínku za znásilnění, ať to vypadá jakkoliv. Ale, a to musíme všichni kontrolovat a hledět na to, jakým způsobem soudy ukládají ty podmínky, a musíme o tom vést veřejnou diskusi, jestli u nás ty podmínky ukládají tehdy, kdy je ukládat mají," řekl Blažek.

Volání, aby nebylo možné uložit za znásilnění podmíněný trest, není podle Blažka správné. "Není znásilnění jako znásilnění, je různá intenzita a jsou různé formy znásilnění," řekl. Jako příklad uvedl hromadné znásilnění, což je podle něj věc, která je podle něj úplně neobhajitelná.

Podle poslankyně Taťány Malé (ANO) je potřeba, aby soudci měli takzvané měkké dovednosti a uměli se vcítit do oběti, aby věděli, jakým způsobem by mohli oběti způsobit druhotné trauma. S tím by podle ní měla pomoci školení ale i změna definice znásilnění v novele trestního zákoníku, která by měla podle ní s ukládáním podmínek pomoci.

Nová definice znásilnění, kterou v prosinci schválila vláda, nahrazuje koncept silou vynuceného pohlavního styku konceptem pohlavního styku nesouhlasného. Úprava zavádí i pravidlo, že sexuální praktiky s dítětem do 12 let budou vždy znásilněním či sexuálním útokem, nikoliv mírněji trestným pohlavním zneužitím.

Ministerstvo spravedlnosti by chtělo zavést povinné vzdělávání soudců. "Tu ambici máme, ale musíme to udělat tak, aby nám to nezrušil Ústavní soud, že zasahujeme do nezávislosti soudců," řekl Blažek. Připomněl, že spousta soudců se školení účastní, ačkoliv nejsou povinná. Podle Malé by měl stát soudce ke školení motivovat.

Zdroje: