Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Měnový fond: Světová ekonomika by letos mohla vzrůst až o 6 procent

Měnový fond: Světová ekonomika by letos mohla vzrůst až o 6 procent
Výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu Kristalina Georgieva | zdroj: Profimedia

Mezinárodní měnový fond nadále předpokládá, že světová ekonomika v letošním roce vzroste o zhruba šest procent, tedy stejným tempem, které předpověděl ve své dubnové prognóze.

Uvedla to dnes výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu Kristalina Georgieva. Varovala však, že hospodářské oživení zpomalí, pokud se nezvýší tempo očkování proti covidu-19.

Při současném tempu očkování se podle šéfky Mezinárodního měnového fondu nepodaří dosáhnout cíle ukončit pandemii covidu-19 do konce příštího roku, napsala agentura Reuters.

Na finančních trzích se v poslední době objevily obavy, že na vyhlídky světové ekonomiky bude mít negativní dopad šíření nakažlivější koronavirové mutace delta.

Měnový fond v dubnu předpokládal, že celosvětový růst do roku 2021 dosáhne 6%, protože se zlepšuje dostupnost vakcín a ekonomiky se znovu otevírají. Georgieva však uvedla, že nedostatečný přístup k očkovacím látkám v rozvojových zemích a rychlé šíření varianty delta může způsobit zpomalení.

V loňském roce globální ekonomika podle dubnové zprávy Mezinárodního měnového fondu klesla o 3,3 procenta, protože šíření koronaviru zasáhlo hospodářskou aktivitu po celém světě. Odhad letošního růstu fond v dubnu zlepšil na šest procent z dříve předpokládaných 5,5 procenta.

Měnový fond má v plánu vydat další aktualizaci předpovědi World Economic Outlook 27. července, ale Georgieva uvedla, že předpokládaná míra globálního růstu pro letošní rok zůstane na 6%.

„Předpokládá se, že v některých zemích bude růst rychlejší, v některých zemích bude růst pomalejší. Jaký je rozdíl? Jedná se především o rychlost a efektivitu očkování a dostupnost fiskálního prostoru,“ dodala Georgieva.

Řekla, že cíl Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, aby země poskytly 50 miliard dolarů na zvýšení míry očkování proti covidu-19, bude pravděpodobně vyžadovat více než původně předpokládaných 11 miliard dávek. Nyní totiž může být zapotřebí také třetí dávka dávka vakcíny a zároveň se budou muset pokrýt ztráty v některých rozvojových zemích, kde kvůli nedostatku chladírenských zařízení museli vakcíny zlikvidovat.

Zdroje: