Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Mapy bez bariér usnadní plánování výletů lidem s omezenou pohyblivostí

Mapy bez bariér usnadní plánování výletů lidem s omezenou pohyblivostí
zdroj: tisková zpráva

„Mapy bez bariér“, projekt Nadace Charty 77 ‐ Konto Bariéry, umožní lidem s omezenou pohyblivostí lepší plánování výletů a dovolených. Do konce roku 2015 bude v rámci projektu zmapována přístupnost bezmála 600 objektů po celé České republice. 

Projekt vychází z reálné poptávky lidí s handicapem, kteří aktuálně zjišťují informace o cílových turistických destinacích s velkými obtížemi. Člověk se zdravotním postižením, který rád cestuje, před každým výletem zdlouhavě zjišťuje informace, které plně mobilní občané ani nevnímají - zda má památka bezbariérové vstupy, jak je řešeno parkoviště nebo jsou-li na toaletách madla. Takové plánování se však netýká pouze osob se zdravotním postižením, dostupnost informací o přístupnosti ocení i aktivní senioři, rodiny s kočárky či další skupiny osob s omezenou pohyblivostí.

Odborní pracovníci osobně vybrané objekty navštíví a do připravených formulářů zaznamenají údaje významné pro pohyb osob s omezenou mobilitou. Jedná se například o šířku dveří, přítomnost nájezdové rampy a její sklon, rozměry výtahové kabiny nebo přístupnost a vybavenost toalet. Naměřená data budou v rámci otevřené licence dostupná organizacím i jednotlivcům. Zjištěné údaje budou k dispozici ve webové aplikaci „Mapy bez bariér“ a díky otevřené licenci i v aplikacích, které dnes uživatelé již znají a používají. Otevřenost dat navíc zaručí, že v případě, že stát zrealizuje ideu Národního informačního portálu, bude moci údaje pořízené tímto projektem ihned včlenit do své databáze.

Kampaň „Mapy bez bariér“ doplňuje komplexní pomoc Nadace Charty 77 - Konto Bariéry. Projekt je spolufinancován z prostředků Evropské unie, Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Aktuální informace o průběhu projektu jsou dostupné na stránkách www.mapybezbarier.cz a facebookové stránce www.facebook.com/mapybezbarier.