Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Manažeři Googlu jsou v Bílém domě každou chvíli. Zato Zeman pořád nic

Manažeři Googlu jsou v Bílém domě každou chvíli. Zato Zeman pořád nic
Manažeři Googlu jsou v Bílém domě častými hosty | zdroj: ThinkStock

Nejvyšší vedení společnosti Google udržuje čilé kontakty s americkými vysoce postavenými úředníky. A často navštěvuje Bílý dům. Po znovuzvolení prezidenta Baracka Obamy ho v jeho rezidenci navštívili za jediný rok v průměru jednou týdně. Do Bílého domu se přitom nepodívá ani řada prezidentů. Třeba Miloš Zeman na svou příležitost pořád ještě čeká.

Díky častým návštěvám Bílého domu a kontaktům s americkou úřednickou špičkou se Googlu podařilo v roce 2012 vyhnout antimonotoplnímu vyšetřování, jak píše The Wall Street Journal. Internetový gigant schůzuje s úředníky častěji než ostatní společnosti a také utrácí na lobbisty mnohem víc než kdokoli jiný.

Jen během roku 2012 lidé z Googlu navštívili Bílý dům zhruba 230krát, jak uvedl WSJ s odvoláním na návštěvní knihu prezidentské rezidence.

Co do výdajů za lobbisty, za loňský rok se Google umístil na druhé příčce. Utratil za ně 16,8 milionu dolarů, tedy o pouhých 500 tisíc dolarů méně než společnost Comcast, dvakrát více než Microsoft a čtyřnásobně oproti Applu.

Třeba jedna z hlavních lobbistek Googlu, Johanna Sheltonová během druhého mandátu Obamy navštívila Bílý dům více než 60krát. Pro srovnání třeba lobisté Comcastu byli v Bílém domě jen 20krát.

Pilní lobbisté před třemi lety uchránili Google před antimonopolním vyšetřováním, které mu hrozilo kvůli kritické zprávě Federální obchodní komise, která obvinila internetovou firmu z manipulování s výsledky vyhledávání ve prospěch vlastních projektů a poškozování uživatelů i konkurence.

Zpráva obchodní komise se dostala do rukou WSJ, který ji před několika dny zveřejnil. I přes kritické závěry se obchodní komise nakonec rozhodla zastavit vyšetřování a nepodnikat proti Googlu žádné další kroky. 

Zdroje: