Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Máme dost vysokoškoláků, ale málo vzdělanců, posteskl si Pospíšil

Máme dost vysokoškoláků, ale málo vzdělanců, posteskl si Pospíšil
zdroj: tisková zpráva

Na konferenci ODS Vize 2020 představil exministr spravedlnosti a současný děkan Právnické fakulty v Plzni Jiří Pospíšil cíle, kterých by chtěla strana dosáhnout ve školství.

Jiří Pospíšil se pozastavil nad růstem počtu mladých lidí, kteří nyní studují vysokou školu. Podle něj ve studiu na vysoké škole pokračuje až padesát procent maturantů. Před rokem 1989 to přitom bylo pouze deset až patnáct absolventů střední školy.

Vysoká není patent na rozum

Výrazně zvýšený počet vysokoškolsky vzdělaných lidí však podle Pospíšila neznamená vyšší počet vzdělaných občanů. Narážel tak na odlišnou úroveň vysokých škol a jednotlivých oborů.

Podle děkana Právnické fakulty v Plzni je tak nutné výrazně restrukturalizovat a diverzifikovat vysoké školství a klást také důraz na výzkum při vysokých školách. Nebrání se ale ani placenému studiu. "ODS zváží rozsah finanční spoluúčasti studentů na studiu," uvedl Pospíšil.

Naplní-li se vize ODS v oblasti vzdělání, splní se podle něj i obecná vize strany." Dosáhneme vzdělaných občanů, kteří budou žít v ideově zakotvené společnosti, " zdůraznil v Brně Pospíšil.

ČR je malá, ale vysokých škol má dost

S Pospíšilem souhlasil i profesor Rudolf Haňka, který působí na univerzitě v Cambridge. Ten kritizoval nejen velký počet vysokých škol a univerzit v Česku, ale i jejich zaměření. "Velká Británie má šedesát milionů obyvatel a 133 univerzit, Holandsko, které má srovnatelný počet obyvatel jako Česko, jich má třináct. U nás je vysokých škol sedmdesát," podivoval se nad masovostí vysokých škol v ČR:

Podle Haňky se musí změnit nejen počet vysokých škol, ale i způsob výuky a organizace, který na nich panuje. "Skoro všechny vysoké školy chtějí být plnými, to znamená obsáhnout vzdělání bakalárů, magistrů i doktorandů, " uvedl Haňka s tím, že neexistuje dostatečný počet oborů a odvětví, které by měly vzdělávat doktorandy.

"Musíme mít více vysokých škol, které budou vzdělávat například jen bakaláře, " dodal s tím, že cílem českých vysokých škol by měla být schopnost konkurovat Oxfordu, Cambridge a dalším špičkovým unverzitám. To by měla splňovat centra excelence, které by byly schopny špičkově vzdělávat deset procent nejnadanějších studentů, kteří se dnes na běžných vysokých školách "pronudí" až k titulu.

www.parlamentnilisty.cz