Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Korupci popírá Šedivý, Kühnl i Gross

Korupci popírá Šedivý, Kühnl i Gross
zdroj: tisková zpráva

Poradce firmy Steyr Jiří Šedivý odmítá korupci v jednání firmy. Bývalý ministr obrany Karel Kühnl, který podepsal první smlouvu na nákup pandurů, prý se zástupci firmy Steyr nejednal, to samé popírá i bývalý premiér Stanislav Gross.

Poradce firmy Steyr, dodavatele pandurů, Jiří Šedivý, považuje jednoho z jednatelů Herwiga Jedlaucnika, který prohlásil, že je zakázka zkorumpovaná, za nevyzrálého a arogantního muže. On sám o korupci nikdy neslyšel, podle něj o tom ve firmě nemohlo padnout jediné slovo. Uvedl to pro deník Právo.

První verzi smlouvy na pandury za 20 miliard korun podepsal v roce 1999 tehdejší ministr obrany Karel Kühnl. Bávalí manažeři firmy Steyr tvrdí, že s nimi jednal. On to popírá.

"Dával jsem si v této zakázce kvůli jejímu rozměru velký pozor. Jednání vedli pouze odborníci a právníci. K jednání o korupci nemohlo dojít ani náznakem," uvedl Právu Kühnl.

Kühnl i Šedivý odmítají srovnání nákupu pandurů Česka, které platilo 134 milionů korun za jeden kus a Portugalska, které stál jeden pandur 40 milionů. Prý kvalita vozů, které země dostali se nedá srovnávat. Zatímco Portugalskko dostalo jen základní verzi vozu, Česko obdželo rozšířenou verzi.

Bývalý premiér a předseda ČSSD Stanislav Gross také odmítá, že by měl s kauzou cokoli společného. "Já jsem se na dohodách ani podílet nemohl. O této zakázce se rozhodovalo rok, respektive tři roky po mém odchodu z vlády," uvedl Gross pro deník Právo.

Podle něj je kauza útokem na sociální demokracii, především na Jiřího Paroubka. Jinak by se prý neodehrála před volbami.

www.parlamentnilisty.cz