Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Magistrát neví, komu platí nájemné za Škodův palác

Magistrát neví, komu platí nájemné za Škodův palác
zdroj: tisková zpráva

Pražský magistrát platí ročně za pronájem Škodova paláce v centru Prahy 200 milionů korun ročně za pronájem, ale neví, kdo je majitelem nemovitosti. Uvedly to Hospodářské noviny (HN).

Magistrát se do Škodova paláce přestěhoval před čtyřmi lety od firmy Copa retail podnikatele Sebastiana Pawlowského, který ale podle zjištění HN firmu v roce 2007 prodal společnosti Guyana Holding sídlící v Lucembursku. U ní však podle HN nelze dohledat skutečného vlastníka.

Podle obchodního rejstříku jsou ale novými majiteli Guyany Holding tři firmy s.r.o. - Topeka Estates, Bartica a Mariel, které jsou personálně propojeny. Všechny vznikly až v roce 2007. Jak k tomu HN připomínají, právě do Lucemburska mimo jiné odcházejí firmy kvůli výhodnému daňovému režimu.

Stěhování magistrátu vzbuzovalo údiv

Už před čtyřmi lety, kdy hlavní město odstartovalo velké stěhování úředníků na jedno místo, vzbuzovala celá akce pochybnosti. Nebylo jasné, proč si Škodův palác v Jungmannově ulici jen pronajímá a magistrát také nedokáže přesvědčivě doložit, že je pronájem výhodný.

Město tak nemůže podle HN doložit, komu tedy peníze za pronájem posílá na účet. Budovu si přim magistrát pronajal na dvacet let. Za tu dobu za pronájem zaplatí čtyři miliardy.

Tiskové oddělení magistrátu, stejně tak jako úředníci, údajně ani pod dvou týdnech nedokázali deníku odpovědět na to, jestli o problému ví,  a jak ho budou řešit. Ani podle primátora Pavla Béma  nejde o nic podstatného. "Pro mě není důležité, kdo co vlastní, spíše co dělá, jak je to kvalitní, dobré a prospěšné," řekl deníku.

Primátorovi to je jedno

To, že stát zadává zakázky firmám, u nichž není jasné, komu patří, kritizují dlouhodoběodborníci, i politici. Právě včera poslanci schválili takzvaný protikorupční balíček předložený vládou Jana Fischera. Ten by podobným případům měl zabránit, neboť výběrová řízení podle normy mají být v budoucnu veřejně přístupná na internetu. V podobných případech totiž nelze vyloučit, že za anonymní firmou stojí někdo spřízněný s politiky.

www.parlamentnilisty.cz