Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Magisterský titul za rok? Kde jinde než v Plzni...

Magisterský titul za rok? Kde jinde než v Plzni...
zdroj: tisková zpráva

Plzeňská aféra graduje. Poté, co se ZČU začala chystat na odebírání titulů, vyšla najevo nová fakta. Například, že někteří soudci mají zřejmě jen střední školu.

Šetření odhalilo, že např. soudkyně okresního soudu Karlovy Vary Petra Hortenská vystudovala v Plzni pětiletý magisterský program za tři roky, aniž by dříve studovala jinde. Univerzita tak bude jednat o odebrání jejího titulu. Pokud k němu dojde, nebude moci dále soudit. Co se ale stane s těmi, které odsoudila v době své soudcovské činnosti, aniž by měla oprávnění?

To právě nikdo neví. Odebrání titulu soudkyni či soudci může spustit lavinu stížností, která skončí až obnovením procesu těch, kteří byli odsouzeni osobou bez oprávnění. "Lidé mají právo na to, aby o nich rozhodoval soudce, který splňuje všechny předpoklady pro to být soudcem, " uvedl pro páteční Mladou frontu Dnes pražský právník Josef Lžičař.

Předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová nad možností obnovení procesů kroutí hlavou. "Pokud by se opravdu ukázalo, že některý soudce získal vysokoškolstký titul neoprávněně, pak opravdu může vzniknout problém," uvedla pro deník.

Advokátem za rok? Ale jistě...

Nejen soudce, ale i advokáty čekají v důsledku odhalení jejich podvodného studia velké problémy. Mezi absolventy práv v Plzni se najdou i tací, kteří magisterský titul obdrželi za pouhý rok studia. Jako např. advokáti Stanislav Červenec nebo Ladislav Veselý. Ani jeden z nich se ke svému pochybnému studiu nechtěl vyjadřovat. 

Z rychlostudia magisterského programu je ale podezřelých několik desítek lidí, ti všichni jej vystudovali za dobu kratší než tři a půl roku. To je přitom v praxi nereálné. "Právnickou fakultu lze podle mého názoru vystudovat nejméně za tři čtyři roky. A kdyby byl někdo vyloženě geniální, tak to možná zvládne za tři a půl roku. S nikým takovým jsem se zatím nesetkal," uvedl ke kauze součansý děkan fakulty Jiří Pospíšil.

www.parlamentnilisty.cz