Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Litevci odpověděli na antilitevský transparent po svém – fotí se s nápisy „Litva miluje Polsko“

Litevci odpověděli na antilitevský transparent po svém – fotí se s nápisy „Litva miluje Polsko“
Litevská odpověď | zdroj: Facebook

POLSKO. LITVA. V nedávném utkání fotbalové Evropské ligy mezi Lechem Poznań a Žalgirisem Vilnius polští fanoušci vytáhli nápis: „Litevský parchante, poklekni před polským pánem“. Právě na tento transparent teď Litevci hromadně odpovídají. Zprávu přinesl polský deník Gazeta Wyborcza.

Samotným Polákům přišlo být vyjádření fotbalových fanoušků za hranicí vkusu, a tak zmíněná Gazeta Wyborcza krátce po incidentu začala sbírat podpisy pod omluvu Litevcům. Do dnešního dne se pod ni podepsalo téměř dvacet tisíc Poláků.

Litevci ale mezitím uspořádali jinou akci – na sociální síti Facebook putuje návrh, který již mnoho Litevců vyslyšelo a který zní prostě: Vyfoťte se s transparentem, který vyjadřuje naši náklonnost k Polsku. Na internetu se tak objevují fotky litevských občanů držících cedule s nápisy jako „Poland, we love you“ nebo „Lithuania loves Poland“.

Organizátor akce Mykolas Majauskas k tomu uvedl: „Je to čerstvá věc, začali jsme spontánně s několika plakáty ve středu odpoledne. A už teď se k akci připojili politici, podnikatelé, akademici či novináři. Předávají tu informaci po celé Litvě. Věřím, že mezi našimi zeměmi existuje mnoho lásky. Musíme jí být pouze otevření. Se vší úctou, to, co se stalo v Poznani, mě nezajímá. Ta láska je nad tím povznesená.“

Gazeta Wybrocza dále dodává, že se nejedná o jedinou pozitivní odpověď z litevské strany. Známý litevský publicista Rimvydas Valatka například Polákům děkuje za reakci na zmíněný fotbalový transparent a dodává: „To, co má dobré následky, není špatné.“

Zdroje: