Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Langer: Dost. Špinit se od lháře Johna nenechám

Langer: Dost. Špinit se od lháře Johna nenechám
zdroj: Mediafax

Ministr vnitra Radek John lže. Pro ParlamentniListy.cz to řekl jeho předchůdce na židli ministra Ivan Langer. Podle něj se John místo resortu snaží lhaním o Langrovi zakrýt vlastní průšvihy v podobě rozpadajícího se ministerstva vnitra.

Důkazem je podle Langera kauza pronájmu lázeňských domů.

"Ministerstvu vnitra se podařilo nalézt další rezervy ve svém rozpočtu. Rozvázalo nevýhodnou smlouvu o pronájmu lázeňských domů patřících ministerstvu. Stalo se tak pro porušení nájemní smlouvy uzavřené ještě za ministra Ivana Langera, když nájemce přepronajal lázeňský dům Myslivna třetí osobě," vzkázalo Johnovo ministerstvo veřejnosti.

"Lázeňské domy převezme Zařízení služeb pro ministerstvo vnitra, které připraví nové transparentní výběrové řízení na pronájem těchto objektů, tentokrát za cenu obvyklého nájemného. Současnou smlouvou by stát během dvaceti let, na kterou je uzavřena, přišel až o 200 milionů korun," uvedl ministr vnitra Radek John.

A dost! Nelži

Langer podle Johna zmíněné nemovitosti pronajal nevýhodně, když je nepronajal na dvacet let za 37 milionů korun ročně, jak v té době prý doporučovala společnost Deloitte Advisory. Navíc podle Johna v dobách, kdy se o kauzu zajímal pořad Na vlastní oči, jehož byl John v TV Nova šéfem, Langer zastavil prostřednictvím vedení televize natáčení o této kauze.

"A dost," řekl pro ParlamentniListy.cz Ivan Langer. "Já jsem to zanedbal a nechal se osočovat, ale trpělivost mi došla a špinit se nenechám," dodal exministr. "Zmíněná cena 37 milionů korun, za kterou údajně šlo domy pronajmout, byla auditorskou společností, jejímž jménem se John ohání, označena jako maximální, nikoliv jako cena, za níž je jedině pronájem možný," uvedl Langer.

"Ale tato cena vznikla před tím, než byl proveden stavebně-technický audit, který konstatoval, že do zmíněných nemovitostí je nutno investovat 130 milionů korun během následujících pěti let, pokud mají být pronajaty provozuschopné domy," vysvětlil redakci exministr.

Záměrně používá neplatná čísla

"Následoval nový audit a ten při zohlednění nutných investic stanovil jako maximální možnou cenu ročního pronájmu, ne Johnových 37 milionů korun, ale 29 milionů s tím, že náklady na rekonstrukci tak ponese nájemce," dokladoval Langer na dokumentech, které má redakce k dispozici.

Jako minimální roční a stále rentabilní nájemné pak podle Langera Deloitte stanovila na částku něco přes šestnáct milionů korun. "Čili pokud jsme pronajali zmíněné lázeňské domy za téměř 24 milionů korun, dostali jsme se na 80 procent pouze hypotetického maximálního možného, to zdůrazňuji, nájemného," podtrhl Langer.

"Pan John má samozřejmě dokumenty dokazující mojí pravdu k dispozici pod příslušným jednacím číslem, ale záměrně manipuluje s čísly, která byla dávno před pronajmutím tou společností, která je vytvořila, označena za nereálná," argumentuje dále Langer.

Přínos 900 není ztráta 200

"A když se řekne A, musí se říct i B. Ty domy stály ministerstvo vnitra ročně na provozu a pobytu policistů a hasičů 50 milionů korun. Pobyty našich vlastních lidí stály v těchto zařízeních 13 tisíc korun na hlavu. My jsme soutěží získali adekvátní pobyty jinde, a to za deset tisíc, což je na zmíněných dvacet let úspora 460 milionů korun," vysvětlil Langer.

Když se k tomu připočte i úspora za provoz domů formou zmíněného pronájmu, měl být podle něj pro ministerstvo dvacetiletý přínos 900 milionů korun. "Úspora devět set milionů korun není ztráta 200 milionů. Ale chtít po Radku Johnovi, aby uměl počítat, je zřejmě příliš velká ambice," prohlásil dále pro ParlamentníListy.cz Langer. "A jestli teď pro porušení smlouvy ministerstvo s nájemcem ukončilo smlouvu, je vidět, že právně jsme ošetřili tu věc tak, aby nemohlo být ministerstvo šizeno," podotkl Ivan Langer.

"A zastavená reportáž na toto téma? Patrně ji vedení zastavilo proto, že jak je vidno, nebylo co skandalizovat," uzavřel exministr s tím, že nyní naopak tím, že si ministerstvo převezmě nemovitost zpět, bude vznikat nepředpokládaný výdaj, který může zmizet teprve dalším nájmem.