Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Skoro jasno

Kvůli pandemii se loni dostavělo nejméně mrakodrapů za posledních šest let

Kvůli pandemii se loni dostavělo nejméně mrakodrapů za posledních šest let
Newyorský Central Park Tower je nejvyšší obytnou budovou na světě | zdroj: Úřad vlády ČR

Za loňský rok se v celém světě dostavělo 106 budov s výškou přesahující 200 metrů. To je o 20 procent méně než v roce předchozím a nejméně od roku 2014. Jak ve své zprávě uvedla Rada pro výškové budovy a městské bydlení (CTBUH), za zpomalením výstavby jsou zejména ekonomické potíže vyvolané epidemií covidu-19.

Nejvyšší budovou za loňský rok je 472metrový Central Park Tower v New Yorku (zároveň je i nejvyšší obytnou budovou na světě). Na čelných příčkách je i 339metrový mrakodrap v čínském městě Wu-chan, odkud se začala epidemie šířit. Do první pětice se vešla také věž Shum Yip Upperhills Tower 1 v čínském Šen-čenu, píše zpravodajský server CNN.

Městem, kde vzniklo nejvíce nových mrakodrapů, ale byla v loňském roce Dubaj, která po letech sesadila Šen-čen. Čtyři nové výškové budovy má i Londýn, a to navzdory finančním potížím spojeným s koronavirem a s odchodem Británie z Evropské unie.

Nejvíce mrakodrapů se postavilo jako už tradičně v Číně. Přibylo jich 56, což je více než polovina ze všech nově dostavěných. V posledních letech se tam začaly stavět o poznání menší budovy než dříve, čínská vláda už v roce 2016 vyzvala k ukončení výstavby "nadrozměrných, xenocentrických a podivných" budov. Loni v červnu pak stanovila maximální výšku budov na 500 metrů.

Na letošní rok CTBUH odhaduje, že vyroste 125 až 150 nových budov vyšších než 200 metrů. Rada připomíná, že ekonomická krize z roku 2008 doznívala ve stavebnictví až do roku 2010 nebo 2011, proto je potřeba počítat s tím, že epidemie covidu-19 se bude projevovat v investicích a ve výstavbě i v nejbližších letech.

Zdroje: