Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Papež František při mši na Květnou neděli poděkoval za modlitby za své zdraví

Papež František při mši na Květnou neděli poděkoval za modlitby za své zdraví
Papež František se zúčastnil mše ke Květné neděli | zdroj: Profimedia

Papež František se dnes, den po propuštění z nemocnice, zúčastnil mše ke Květné neděli. Na zaplněném vatikánském Svatopetrském náměstí věřícím poděkoval za účast i za modlitby za jeho uzdravení. Informovaly o tom zahraniční agentury. Mší začíná takzvaný Svatý týden a velikonoční obřady. Vatikán ji živě přenášel.

„Všechny vás zdravím, Římany i poutníky, a zejména ty, kteří přijeli zdaleka. Děkuji vám za účast i za vaše modlitby, které jste v posledních dnech opět zintenzivnili. Moc vám děkuji,“ řekla 86letá hlava katolické církve. Podle agentury Reuters bylo na náměstí 60 tisíc lidí, papež se při příchodu s některými z nich krátce pozdravil.

Papež František teprve v sobotu dopoledne opustil římskou nemocnici Gemelli, ve které se léčil se zánětem průdušek. Do nemocnice jej převezli ve středu, protože si stěžoval na problémy s dýcháním.

Na dnešní mši byly stovky kněží, kteří měli v rukou olivové či palmové ratolesti. Větvičky zelených rostlin si přinesli i přihlížející věřící. Papež jim všem požehnal, uvedla agentura ANSA. Podle agentury Reuters hovořil během mše klidným, ale jasným hlasem.

Velikonoce, nejdůležitější svátky v katolickém církevním kalendáři, budou zkouškou papežova zdraví. Podle Svatého stolce bude František všem bohoslužbám předsedat, kardinálové ale převezmou části mší u oltáře, při nichž je potřeba stát. Toto rozhodnutí bylo podle Vatikánu přijato už před papežovou nedávnou hospitalizací, a to kvůli jeho obtížím s chůzí.

V uplynulých letech papež podstoupil operaci střeva a měl i problémy s kolenem. Kvůli tomu v poslední době používá invalidní vozík. František už dříve uvedl, že by na svatopetrský trůn rezignoval, pokud by mu zdravotní stav znemožňoval vykonávat mandát.

Papež František stojí v čele katolické církve deset let, na všech jeho cestách ho provází zdravotníci. Když mu bylo 21 let, prodělal zánět pohrudnice a přišel o část plic, píše AFP.

Zdroje: